23 oktober 2020

Door Nena Nilou

Kees Wessels: “Het gaat echt over leven en dood”

Zorg en welzijn

Op welk project is Kees het trotst?

“Ik heb met collega’s vijf boeken gemaakt vanuit de sector Zorg en welzijn en nummer zes en zeven zijn in de maak. We doen dit namens Platform Zó werkt de zorg waar 17 partijen bij zijn aangesloten, inclusief De Argumentenfabriek. Het is natuurlijk prachtig dat je op die manier, met allemaal mensen uit de praktijk, de zorg zo goed kunt doorgronden en per thema helder kan beschrijven.” Zo’n boek maken is best pittig. Allemaal verschillende partijen bij elkaar aan tafel, soms met verschillende belangen, dat moet een uitdaging zijn. “En toch gaat het meestal vlekkeloos, wat zeker te maken heeft met onze rol als onafhankelijke partij. Wij willen een zo goed en duidelijk mogelijk boek en hebben verder geen belangen.” Kees werkt bijna vijf jaar bij De Argumentenfabriek als chef zorg en welzijn, de grootste sector binnen de fabriek.

Hoe is hij bij De Argumentenfabriek terecht gekomen?

Kees heeft een achtergrond in de journalistiek (bij kranten Algemeen Dagblad en Het Parool) en communicatie. In zijn laatste jaren in de journalistiek heeft hij veel over de zorg geschreven. “Met een van mijn verhalen, over misstanden bij borstkankeroperaties, heb ik De Tegel, de hoogste journalistieke onderscheiding, gewonnen. Daar ben ik nog steeds best wel trots op”. Die interesse in de zorgsector is gebleven. “Ik vind zorg het leukste onderwerp, het is heel breed, gaat alle mensen aan en gaat echt over leven en dood. Ik zou niets liever willen blijven doen.” Hij raakte in gesprek met Kees Kraaijeveld, een van de directeuren van De Argumentenfabriek, die hard opzoek was naar een chef zorg. “Mijn interesse was snel gewekt want bij De Argumentenfabriek draait het om mensen helpen inzicht te krijgen in hoe zaken werken.” De Argumentenfabriek uit zelf vaak de wens maatschappelijk relevant werk te doen. Dit is heel expliciet opgenomen in de Cultuurkaart. Ook in de sector Zorg en welzijn is dit bij uitstek het geval.

Wat draagt onze sector Zorg en welzijn bij aan de maatschappij?

“Veel, durf ik te zeggen. De boeken waar ik het eerder over had, worden in veel zorgopleidingen gebruikt en zijn er tienduizenden van verkocht. Een ander mooi voorbeeld zijn onze keuzehulpen. Zoals de keuzenhulpen die we hebben gemaakt voor kankerpatiënten en transmannen die voor ingewikkelde keuzes staan: Ga ik wel of niet ingrijpende operaties doen? Laat ik wel of niet mijn eicellen invriezen om de kans op een kind te houden? Sta je voor zo’n grote vraag dan wil je alle relevante beschikbare informatie op een rijtje hebben. Hier helpen wij bij met de keuzehulpen. ” Op de keuzenhulpen, gemaakt samen met patiënten en zorgverleners, staan de belangrijkste voor- en tegenargumenten helder uitgelegd. Deze worden in de spreekkamer gebruikt.

Wat heeft Kees geleerd in zijn tijd bij de fabriek?

“Ik heb vooral geleerd hoe je heel goed en efficiënt ingewikkelde informatie kan ordenen en helder kan opdienen. Als je bij de Fabriek gaat werken dan gaat het je opvallen dat mensen vaak langs elkaar heen praten omdat ze jargon gebruiken en denken dat de ander begrijpt wat ze zeggen. Door goed door te vragen, kom je er dan achter wat mensen écht bedoelen. Tijdens een denksessie concludeerde een groepje huisartsen: De kosten moeten naar beneden. Op mijn vraag welke kosten ze dan bedoelen, antwoordde de een: De kosten van de patiënt. Nee hoor, zei een persoon van hetzelfde groepje: De kosten van Nederland. Iets heel anders. Om maar een voorbeeld te geven.” Op de Fabriek zijn we onder andere sterk in het organiseren en het doorvragen op de wie-wat-waar. Kees is natuurlijk journalistiek geschoold, maar hier heeft hij geleerd nog een tandje dieper te gaan. “Nu haal ik elke dag nog voorbeelden uit de krant waarvan ik denk: Ja maar wie of wat bedoelen jullie nu precies?”

Wat zou een droomproject zijn voor Kees?

Hij zou graag in de geneesmiddelenzorg, met het hele speelveld rond de tafel zitten om na te denken over hoe we tot maatschappelijk aanvaarde prijzen van geneesmiddelen komen. “Dan wil ik scenario’s maken van hoe we met elkaar de geneesmiddelenontwikkeling zo kunnen maken dat er straks alleen nog maar betaald wordt voor geneesmiddelen die echt werken voor patiënten. Én op een manier dat farmaceuten er ook nog voldoende aan verdienen, want zij spenderen vele miljarden aan de ontwikkeling van geneesmiddelen. Miljarden euro’s die de overheid er niet zelf in wil en kan stoppen.” Er zijn te veel verschillende belangen, legt hij verder uit. Scenario’s uitwerken zou al een hele grote stap voorwaarts kunnen zijn. Met de komst van de sector Rekenwerk bij de Fabriek, kan de Fabriek hier bij uitstek ook een belangrijke rol inspelen.

Hoe ziet hij de sector Zorg en welzijn zich ontwikkelen de komende jaren binnen de Fabriek?

“Ik denk dat de sector binnen de Fabriek na coronatijd zeker door zal groeien.” Kees begon in 2016 in zijn eentje en er werken inmiddels nog drie andere personen in de sector: Gertrude van Driesten, Reijer Lomans en Thomas Bakker. “De zorgsector is natuurlijk heel groot en in een aantal delen ervan willen we nog actiever zijn. Dat zie ik ook zeker gebeuren.” Ook de coronacrisis brengt grote vraagstukken aan het licht voor ziekenhuizen, bij de acute zorg en de publieke gezondheidszorg. “Ons denkwerk leent zich erg goed om in kaart te brengen hoe je hier het beste mee om kunt gaan. Wat is er nu anders, hoe kun je hiermee omgaan en hoe doe je dit? Fabriekswerk bij uitstek!“

Meer weten?

Wil je weten wat onze sector Zorg en welzijn voor jou kan betekenen? Neem dan contact op met Kees Wessels. Wij geven nu ook verschillende trainingen over hoe de zorg precies in elkaar zit, bekijk deze hier.