17 maart 2025

Door Sanne Roessingh Anouk Mulder Albin van Latum

Zwolle in actie tegen jeugdcriminaliteit

Veiligheid Sociaal domein Openbaar bestuur

Welke doelen streven we na om jeugdcriminaliteit effectief tegen te gaan? En hoe komen we tot heldere en meetbare doelen? Met deze wensen klopte de gemeente Zwolle bij ons aan. Samen met een brede groep betrokkenen vanuit veiligheid en het sociaal domein zijn we erin geslaagd om verschillende perspectieven bij elkaar te brengen.

De doelenkaart die uit het project is voortgekomen weerspiegelt dit. Zo beperken de doelen zich niet tot het direct aanpakken van jeugdcriminaliteit – ze richten zich ook op het verhelpen van de maatschappelijke oorzaken die leiden tot criminaliteit. Denk aan het creëren van een gezonde, veilige en kansrijke leefomgeving voor jongeren.

Hoewel de aanpak van criminaliteit formeel binnen het domein veiligheid valt, wilde de gemeente de blik verruimen en een brug slaan tussen veiligheid en het sociaal domein. Immers, de oorzaken en daarmee ook een effectieve preventieve aanpak van jeugdcriminaliteit liggen in het hele spectrum van het leven: de thuissituatie, de motivatie voor school, de sociale omgeving, etc. Omdat professionals vanuit meerdere afdelingen van de gemeente en partnerorganisaties meedachten, ontstond breed draagvlak voor de doelen.

Wendy Hutterd, strategisch adviseur veiligheid bij Gemeente Zwolle, geeft aan deze brede blik zeer te waarderen: “Het was fijn om met meerdere betrokkenen stil te staan bij de vraag: waar doen we het voor? Hierdoor werd voor iedereen helder dat we samen aan hetzelfde werken.”

Mirte Temmink, adviseur veiligheid is blij met de Doelenkaart en merkt op dat het met deze kaart in de hand makkelijk is om met verschillende betrokkenen in gesprek te gaan over het tegengaan van jeugdcriminaliteit.

Bijzonder aan dit traject was dat we een leerwens van de gemeente combineerden met het werken aan een concreet eindproduct. Gemeente Zwolle geeft aan dat ze in dit traject bijvoorbeeld hebben geleerd welke indicatoren wel en niet geschikt zijn om de voortgang op de doelen te meten. En dat je doelen heel scherp kunt formuleren door te kijken naar maatschappelijke effecten. Dat werkt zowel verhelderend als motiverend.

Op dit moment is de gemeente bezig om invulling te geven aan concrete acties en interventies op het gebied van jeugdcriminaliteit en dat doen ze, mede dankzij dit traject, met meerdere domeinen binnen en buiten de gemeente.

Vragen?

Neem contact op met Sanne Roessingh

sanne@argumentenfabriek.nl
+31 20 412 40 01
Meer over Sanne Roessingh

Wil jij met betrokkenen een visie maken én leren van onze aanpak? Neem dan contact op met