07 juni 2023

Door Josefien Meerevoort

Zó werkt integraal werken

Openbaar bestuur Werk

Bij veel overheden is ‘integraal werken’ een belangrijk thema. Maar wat is dit eigenlijk precies? Samenhang in beleid, samenwerken met de samenleving én samenwerken met collega’s uit andere domeinen. Maar, hoe dan? De Argumentenfabriek ontwikkelde een handige denkhulp voor de SED Organisatie.

Beleidsadviseurs binnen de SED Organisatie, de ambtelijke werkorganisatie van de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, willen nog beter samenwerken aan beleidsopgaven in hun gemeenten. Hierom organiseerden ze eind april een bijeenkomst om ervaringen te delen én een betere aanpak voor de toekomst te beproeven. Onder begeleiding van De Argumentenfabriek gingen ruim dertig medewerkers met elkaar aan de slag. In een ontspannen sfeer werkten ze via invulkaarten stap-voor-stap integraal aan twee beleidsdoelen. De invulkaarten helpen om eerst kritisch te kijken naar de doelen, vervolgens het krachtenveld in de samenleving te analyseren en als laatste de blik op de interne organisatie te richten.

“Mede dankzij de hulpmiddelen van De Argumentenfabriek konden we kritisch kijken naar de huidige ambities, doelstellingen en projecten die lopen binnen de gemeenten en de partijen in de buitenwereld in kaart brengen. We bespraken aan het eind onder andere hoe we gericht verschillende afdelingen kunnen betrekken. Wat mij betreft was dit een goede eerste stap om te kijken hoe we integraal én efficiënt samen kunnen werken” – Een beleidsmedewerker van de SED Organisatie

Vragen?

Neem contact op met Dries Bartelink

dries@argumentenfabriek.nl
+31 6 204 89 745
Meer over Dries Bartelink

Ook leren hoe je op een leuke en praktische wijze integraal kan samenwerken?

Neem dan contact op met Dries Bartelink, Chef Openbaar bestuur.