20 maart 2023

Door Nena Nilou

Wat is het ‘veld van werk en gezondheid’? Hoe werkt het? En hoe kan het beter?

Zorg en welzijn Werk

In dit conceptartikel, het derde in deze reeks, beschrijft de Denktank Mentale Vooruitgang en Werk hoe het ervoor staat met de mentale staat van werkend Nederland. Doel van de denktank is de houding van onze samenleving ten opzichte van werk en mentale gezondheid kritisch tegen het licht te houden en te verbeteren.

Arbeid kan gezondheid bevorderen en een krachtig medicijn zijn bij mentale klachten. Werk kan mensen ook mentaal uitputten en leiden tot psychische problemen. Hoe is het gesteld met de mentale kracht van werkend Nederland? Wie heeft de taak de werkende Nederlander mentaal fit te houden? Wie is er verantwoordelijk voor preventie, verzuimbegeleiding, re-integratie en de nodige inkomenssteun? Hoe zit het ‘veld van werk en gezondheid’ in elkaar? En werkt het naar behoren?

Werk en mentale gezondheid. Het is een wonderlijke combinatie. Enerzijds is werk voor veel mensen een belangrijke bron van mentale kracht. De collega’s, samen iets nuttigs doen, gezelligheid, gemotiveerd aan de slag zijn, persoonlijke ontwikkeling, mooi werk afleveren, daar blijven mensen gezond door en worden ze gelukkig van. Aan de andere kant kan werk ook mentaal uitputtend en ziekmakend zijn. Bekende risicofactoren zijn ‘te veel werk, traumatische ervaringen zoals agressie en intimidatie, en weinig sociale steun van de leidinggevende of anderen op de werkvloer’.

Lees het volledige conceptartikel hier verder op LinkedIn.

Vragen?

Neem contact op met Petra van de Goorbergh

petra@argumentenfabriek.nl
+31 651111415
Meer over Petra van de Goorbergh

Wil je meer weten over de mentale vooruitgang van werk?

Bekijk dan de denktankpagina