Beter samenwerken
Die vragen stonden centraal toen ZonMw aan de slag ging met de voorbereiding van de subsidieoproep over samenwerking tussen deskundigen binnen het programma Innovatieve Arbozorg.
Als startschot voor deze oproep maakte De Argumentenfabriek de publicatie Samen werken aan preventie. Hierin verkenden we samen met 30 vertegenwoordigers van 16 beroepsverenigingen hoe deskundigen in de arbozorg nu samenwerken en beter kunnen samenwerken in de toekomst om preventie te versterken.
Senior programmamanager Anne Ballering van ZonMw was nauw betrokken bij dit traject.
Preventie
Het subsidieprogramma van ZonMw wil samenwerking en preventie in de arbozorg versterken. Het richt zich op drie programmalijnen, met als doel werknemers gezonder en vitaler aan het werk te houden. Ballering:
“Normaal gesproken meldt iemand zich pas ziek als het eigenlijk al te laat is. Hoe mooi zou het zijn als we dat vóór kunnen zijn? Zowel fysiek als mentaal is dat een flinke uitdaging op de werkvloer.”
Al snel bleek dat er binnen de sector nog geen gedeeld beeld bestond van wat preventie precies inhoudt. Dat moest eerst worden uitgewerkt. Het ministerie van SZW bracht ZonMw in contact met De Argumentenfabriek. Zo konden we verder werken aan andere belangrijke vragen, bijvoorbeeld:
- Welke deskundigen zijn er precies?
- Hoe ziet de samenwerking tussen deskundigen er nu uit?
- Hoe kan die samenwerking worden verbeterd?
ZonMw en De Argumentenfabriek hadden al eerder samengewerkt aan vergelijkbare maatschappelijke thema’s. Dat hielp enorm, aldus Ballering.
Écht met elkaar in gesprek
Ballering noemt de samenwerking met De Argumentenfabriek verrassend effectief.
“Wat veel heeft geholpen, is dat we alle betrokken partijen écht samen aan tafel kregen. De methode van de fabriek hielp het gesprek te structureren. Maar wat vooral werkte, was het directe contact: met elkaar in één ruimte nadenken verbindt.”
Het was fijn om samen te werken met experts die voeten in de aarde hebben in de sector, aldus Ballering.
“Met hun ervaring was het duidelijk: Joris en Petra kennen het veld. Ze voelen aan wat er speelt, ook als het gevoelig ligt. Bij een onderwerp als preventie in de arbozorg heb je altijd te maken met verschillende partijen. Maar we wilden met iedereen om tafel. Dan is het prettig als een onafhankelijke partij het gesprek leidt én de nuance begrijpt.”
Wat ook hielp, was dat ZonMw in de rol van subsidieverstrekker niet meedeed aan de sessies. Hierdoor konden de deelnemers vrijuit spreken.
“De partijen voelden zich zichtbaar op hun gemak. De fabriek werd ervaren als een onafhankelijke, veilige gespreksleider.”
Zes projecten van start
De subsidieoproep binnen het programma Innovatieve Arbozorg heeft geleid tot zes veelbelovende projecten die de samenwerking tussen (kern)deskundigen versterken. Van AI in de bouw tot digitale dossiers en netwerkzorgplatforms: elk project draagt op een eigen manier bij aan het eerder en effectiever voorkomen van werkgerelateerde gezondheidsproblemen. In vier projecten speelt technologie een sleutelrol.
Meer weten? Bekijk de volledige uitleg van de projecten op de website van ZonMw via deze link.
Tastbaar resultaat
De samenwerking tussen ZonMw en De Argumentenfabriek laat zien hoe belangrijk het is om vooraf tijd te nemen voor een gedeeld begrip en open dialoog. Door partijen vroeg in het proces samen te brengen en ruimte te geven voor vrijuit denken, ontstaat er niet alleen meer draagvlak, maar ook meer energie om samen te werken aan oplossingen.
“We hebben opvallend veel aanmeldingen gekregen voor de subsidieoproep. Soms lukt het niet om al het geld toe te wijzen. Nu was er juist veel belangstelling. De eerste projecten zijn van start gegaan. Dat is goed nieuws voor de sector, maar nog belangrijker: voor iedereen die werkt.”