20 november 2023

Op naar mentaal sterk werk: nieuw boek Mentale vooruitgang en werk

Werk

Wat is ervoor nodig dat Nederlanders mentaal krachtiger worden door hun werk, in plaats van dat zij er mentaal uitgeput door raken? Hoe kunnen we (niet-)werkenden, werkgevers en het hele veld van werk en gezondheid mentaal krachtiger maken? Laat je inspireren door het boek Mentale vooruitgang en werk. Het boek werd tijdens de Week van de Werkstress overhandigd door medeauteur Kees Kraaijeveld aan demissionair minister Karien van Gennip.

In dit nieuwe boek over mentale vooruitgang, dat nu te bestellen is via onze Winkel, via bol.com en managementboek.nl onderzoekt een denktank van deskundigen wat (niet-)werkenden, werkgevers en het veld van werk en gezondheid nodig hebben om er mentaal op vooruit te gaan. Vanuit een realistisch, wetenschappelijk verantwoord mensbeeld stelt de denktank fundamentele vragen: Hoe kijken we in Nederland eigenlijk aan tegen werk? Welke gewoonten hebben we als samenleving rond werk en verzuim? Welk gedachtegoed ligt hieraan ten grondslag?

Het boek laat zien hoe we onszelf als samenleving kunnen ontworstelen aan oude, beperkende overtuigingen, mentale krampachtigheid en mentale onbeholpenheid. Het beschrijft hoe we op termijn komen tot gelukkiger, meer betrokken, socialer, betekenisvoller, en daadkrachtiger mensen en organisaties. Organisaties waarin mensen zich mentaal volledig en krachtig kunnen ontwikkelen.

In het boek Mentale vooruitgang en werk betoogt de denktank dat in het (terugkeren naar) werk de mentale gezondheid van mensen zeker zoveel aandacht moet krijgen als de fysieke gezondheid. Wetenschappelijke en psychologische kennis moet beter worden benut bij het inrichten van een werkelijk mentaal krachtige samenleving en werkomgeving.

Het boek is nuttig leesvoer voor iedereen die is geïnteresseerd in de wereld van werk en gezondheid. Het is een boek voor mensen die zélf mentaal krachtiger willen worden. Met de ‘Mentale Schijf van Vijf voor Werkenden’ (zie afbeelding) geeft de denktank praktische tips over wat werkenden kunnen doen en laten om hun mentale kracht te vergroten.

Vragen?

Neem contact op met Petra van de Goorbergh

petra@argumentenfabriek.nl
+31 651111415
Meer over Petra van de Goorbergh

Het boek is ook voor spelers in het veld van werk en gezondheid, zoals werkgevers, arbodiensten, zorg- en inkomensverzekeraars, gemeenten, en meer. We beschrijven een inspirerend toekomstbeeld van mentaal sterk werk. En wat er concreet nodig is om dat toekomstbeeld dichterbij te brengen.

Over de Denktank Mentale Vooruitgang en Werk

De Denktank Mentale Vooruitgang en Werk is een groep gemotiveerde wetenschappers, deskundigen en bestuurders die in juni 2022 de krachten heeft gebundeld vanuit de wens vorm te geven aan een samenleving waarin werk een bron is van mentale kracht, in plaats van het tegenovergestelde. Als denktank willen we de mentale kracht van werkenden en niet-werkenden, van organisaties vergroten en de bijdrage van het veld van werk en gezondheid daaraan verbeteren. Dit doen we door samen na te denken, door te reflecteren op de huidige situatie en op onze gewoonten, door doelen te formuleren en daar acties bij te verzinnen. Het boek, de artikelen en de modellen van de denktank zijn het resultaat van een collectieve inspanning. Alle leden van de denktank zijn coauteur.

Bestel het boek hier
Mentale vooruitgang en werk

Meer weten over de denktank?

Kijk eens rond op de webpagina