13 juli 2022

Door Nena Nilou

Frank Kalshoven benoemd tot Ambassadeur van het heldere denken

Frank Kalshoven is benoemd tot de eerste ‘Ambassadeur van het heldere denken’ ooit. Deze benoeming valt samen met het vertrek van Frank als directeur van De Argumentenfabriek, het denkbedrijf dat hij zestien jaar geleden oprichtte met Kees Kraaijeveld.   

Ter ere van de ambassadeursbenoeming is er een symposium georganiseerd in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam op 7 juli. Frank is de hele middag zichtbaar ontroerd en blijft bescheiden onder de vele complimenten die hij krijgt van zijn oud-collega’s, oud mededirecteuren en de vijf sprekers.

Econoom Peter van Bergeijk is de eerste spreker in de statige Mauritszaal. Frank en Peter zeilen al twintig jaar samen, waarbij ze de economie bespreken. Peter vertelt de zaal over het project Groeiland, over informatievisualisatie en het Marxisme (waarop Frank ooit promoveerde) 

Arjen Gielen, Voorzitter bestuur SVn, neemt het woord over. Toen hij bij het CPB werkte, is Frank gevraagd om hun modellen te bekritiseren. Arjen is vol lof over het ondernemerschap van Frank en het project Innoveren binnen lange systemen, waaraan Arjen heeft meegewerkt

Vragen?

Neem contact op met Nena Nilou


06 43 98 24 87
Meer over Nena Nilou

Ex fabrieker en Hoofdeconoom ING Nederland Marieke Blom krijgt de aanwezigen aan het lachen. Met haar anekdotes over haar tijd bij De Argumentenfabriek en Frank schetst ze een beeld dat voor velen die Frank goed kennen heel herkenbaar is. Zij heeft zes jaar bij de fabriek gewerkt 

Econoom Bas Jacobs was als economiestudent al fan van de columns van Frank. Ze leerden elkaar later kennen en Bas vertelt over de welvaartseconomie, economische politiek en over Frank als economisch denker en Hollandse meester.

Voormalig topambtenaar Hans Borstlap is erg onder de indruk van het vrije denken van Frank. Hij vertelt over de tijd binnen de Commissie Regulering van Werk (Commissie-Borstlap) met Frank. Het grenzeloze en heldere denken van Frank blijft hem bij. 

 

Tenslotte heeft Frank uit handen van de voltallige directie van De Argumentenfabriek zijn geloofsbrief ontvangen. Met deze geloofsbrief kan Frank overal ter wereld optreden als Ambassadeur van het heldere denken. De Ambassadeur is bij dezen gemachtigd te spreken namens de rede. 

Zestien pareltjes van helder denken 

Samen met vele klanten, deskundigen en fabriekers, heeft Frank een grote hoeveelheid prachtig denkwerk verricht. Van de eerste Argumentenkaarten tot het Platform Toekomst Arbeid en van het eerste bedrijfsplan voor de Netwerkschool, tot fundamenteel denkwerk over lange systemen, overheidsfalen en de mensbeelden achter wetgeving.  

Stuk voor stuk zijn dit pareltjes van helder denkwerk. Ter ere van Franks tijd als directeur van de fabriek en al het heldere denkwerk dat hij heeft verricht, is het boekje Zestien pareltjes van helder denken gemaakt.