15 december 2020

De waarden van het burgemeestersambt

We interviewden Yvonne van Mastrigt en Dries Bartelink voor het blad Burgemeester over de publicatie. Yvonne is waarnemend burgemeester van Stadskanaal. Dries is onze chef Openbaar bestuur. De publicatie is een waardenanalyse en is in opdracht van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters door De Argumentenfabriek uitgevoerd op basis van literatuur en enkele denksessies met verschillende betrokkenen, zoals (waarnemend) burgemeesters, bestuurskundigen, volksvertegenwoordigers en bestuurders. De waardenanalyse bestaat uit een uiteenzetting van negen waardenclusters, elk met subwaarden, vormgegeven in het waardenboek met fraaie visualisaties vormgegeven in waardenkaarten.

In het interview vertelt Yvonne welke waarden voor haar het meest belangrijk zijn en hoe het begrip ‘onafhankelijkheid’ zich verhoudt tot het ambt. “Het waardenboek helpt je erg om te reflecteren op je eigen functioneren. Ik kan het iedereen aanraden om te lezen en te gebruiken.” Lees het interview hier.

Je kunt de publicatie Waarden van het Nederlands burgemeestersambt hier inkijken en gratis downloaden. Klik hier als je het hele blad Burgemeester wilt inzien.

Meer weten?

Neem contact op met Dries Bartelink. Bekijk hier onze sector Openbaar bestuur.