16 maart 2023

Door Nena Nilou

De Mentale Schijf van Vijf

Zorg en welzijn

Wat zien burgers als het grootste probleem van Nederland? De economie? De migratiestromen? Nee: samenleven blijkt al decennia onze grootste zorg. En dat is gek. Want aan met elkaar samenleven doen we eigenlijk vrij weinig.

Onze Kees Kraaijeveld was een aantal jaar geleden bij HUMAN om hier aandacht aan te besteden. Dat doet hij aan de hand van een relatief nieuwe, maar serieuze wetenschappelijke discipline genaamd de positieve psychologie. Dat is een stroming binnen de psychologie die zich wil focussen op dingen die wél goed gaan, in plaats van problemen. De positieve psychologie geeft vijf aanknopingspunten om mentaal krachtiger te worden. Aandacht geven aan deze vijf aspecten leidt tot meer geluk en mentaal vitalere mensen.

Het eerste aanknopingspunt is emoties. We moeten simpelweg meer positieve emoties ervaren. Een tweede punt is betrokkenheid, het intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken zijn bij wat we doen. Een derde aandachtspunt zijn sociale contacten en relaties van goede kwaliteit. Ten vierde is het belangrijk dat we betekenisvol bezig zijn. En tot slot, nummer vijf, is dat we dat we goed kunnen presteren. Gezond presteren – zonder ten onder te gaan aan prestatiedruk – is een mentale vaardigheid. Deze vijf aandachtsgebieden noemen we de Mentale Schijf van Vijf. Hier kun je de video’s bekijken die deze Schijf van Vijf uitgebreid toelichten.

Inmiddels is De Argumentenfabriek onderdeel en medeoprichter van de Denktank Mentale Vooruitgang, de Denktank Mentale Vooruitgang van Jeugd en Gezin en de Denktank Mentale Vooruitgang en Werk. Deze Denktanks staan voor en bouwen aan een gelukkiger, socialer, betekenisvoller, meer betrokken en daadkrachtiger bestaan voor alle Nederlanders en hebben de Mentale Schijf van Vijf en de positieve psychologie als basis.

Vragen?

Neem contact op met Kees Kraaijeveld

kees@argumentenfabriek.nl
+31 20 412 4001
Meer over Kees Kraaijeveld

Meer weten over de beweging Mentale Vooruitgang?

Lees dan het gelijknamige boek!