30 mei 2022

Door Nena Nilou

‘Bouwen, bouwen, bouwen’ niet de oplossing woningcrisis

Bouwen en wonen Openbaar bestuur

‘Bouwen, bouwen, bouwen’ is het credo van veel projectontwikkelaars en politici als het over de woningcrisis gaat. ‘Eerst denken, dan doen’, vindt onze Chef Bouwen en wonen Katrin Weber.

Katrin is te zien in deel 2 van de FryslânDOK-serie ‘Heilige Huisjes’. Zij is van mening dat we eerst beter naar de Waarden van wonen moeten kijken, voor we besluiten waar we wat bouwen. “We willen snel handelen. Dan een stap terugnemen voelt verkeerd. Terwijl het juist veel oplevert als je wel goed nadenkt wat je wil voorkomen.” De aflevering ‘Heilige Huisjes’ gaat over de woningcrisis en specifiek over de fundamentele waarden van wonen. “Waarden zijn woorden voor wat mensen wensen”, aldus Katrin. De waarden van wonen zijn in kaart gebracht in de publicatie Werkboek Waarden van wonen, het tweede boek vanuit de Denktank Toekomst van de Woningmarkt. Katrin vervolgt: “Er is een aantal waarden waarvan je zegt, dit gaat niet lekker. Zoals keuzevrijheid. De autonomie van de bewoner in Nederland is niet erg groot.”

Meer weten over de Denktank Toekomst van de Woningmarkt?
Klik hier

“Toen we nadachten over hoe we tot een waardevolle woningmarkt komen, kwamen we eigenlijk op een hele andere rol van de overheid. Misschien mag het wat minder, de Rijksregie.”

Katrin Weber

De 9 waardenclusters

Publicaties Denktank Toekomst van de Woningmarkt