28 augustus 2023

Door Nena Nilou

Ben jij strateeg bij een overheids­organisatie?

Openbaar bestuur

Wat is het ‘strategisch vermogen’ van een overheidsorganisatie en welke factoren vergroten dit? Welke rollen kan een strateeg bij een gemeente, provincie of ministerie innemen, en wat doet een strateeg binnen elke rol?

De Argumentenfabriek en De Denkacademie helpen organisaties in het openbaar bestuur al meer dan zestien jaar met nadenken over complexe vraagstukken. In 2020 spraken we met een groep strategen van grote gemeenten over hun rol als strateeg. We vroegen hen naar de vragen waar ze mee worstelen, en wat ze zou kunnen helpen bij deze worsteling. Op basis van deze leerwensen ontwikkelden we een zevendaagse leergang die in 2020 startte. Vanwege het succes en de grote belangstelling kreeg deze leergang in 2021 een vervolg via in company trainingen bij gemeenten én een tweede en derde editie via open inschrijving. We zijn nu al weer toe aan de vierde editie van de Leergang Strategie in het openbaar bestuur.

Bij deze vierde editie verbreden we de doelgroep naar strategen bij overheidsorganisaties. Waarom? Ten eerste om te voorzien in de behoefte van strategen bij vooral provincies en het Rijk. Ten tweede omdat de inhoud van de leergang goed aansluit op deze behoefte: de principes van helder strategie ontwikkelen en uitvoeren gelden voor alle overheidsorganisaties en strategen. Ten derde omdat de perspectieven van verschillende overheden meerwaarde bieden voor deelnemers. Strategie in het openbaar bestuur vereist veelal dat nationale, regionale en lokale overheden met elkaar samenwerken. Ze doen dit vanuit verschillende inzichten en belangen. We willen deze verschillende perspectieven in de leergang bijeenbrengen. Dit scherpt het denken!

Ben jij strateeg bij een overheidsorganisatie? Bekijk dan de brochure van de Leergang Strategie in het openbaar bestuur eens!

Vragen?

Neem contact op met Dries Bartelink

dries@argumentenfabriek.nl
+31 6 204 89 745
Meer over Dries Bartelink

Leergang Strategie in het openbaar bestuur

4e editie