Ruim twee miljoen mensen in Nederland krijgen hulp van hun gemeente, bijvoorbeeld ondersteuning om zelfstandig thuis te wonen, hulp bij opvoeden en opgroeien of een bijstandsuitkering. Wil jij weten hoe deze gemeentelijke voorzieningen (samen ‘het sociaal domein’ geheten) zijn geregeld? Waar ze samenkomen voor burgers en hoe dit wordt betaald? Dan is de training Zó werkt het sociaal domein iets voor jou.
De training is voor professionals die in en om het sociaal domein werken: gezondheidsbevorderaars, leefstijlcoaches, praktijkondersteuners, beleidsmakers en adviseurs. We nemen je in vogelvlucht mee door het sociaal domein en de beleidsterreinen die hieraan raken. We kijken naar de taak van de gemeente en laten zien hoe mensen toegang krijgen tot hulp. Om de opgedane kennis toe te passen op jouw eigen situatie, oefenen we met casuïstiek en met onze denkmodellen. Het resultaat: Je kent de plek van het sociaal domein in ons zorgstelsel en je ziet de weg om jouw doelen daarbinnen te bereiken.
Wat leer je?
Zorg
Na het volgen van de masterclass Zó werkt het sociaal domein ben je in staat om:
- De opgave en hoofvormen van ondersteuning in het sociaal domein te benoemen
- Aan te geven wat de Wmo, Jeugdwet en Participatiewet op hoofdlijnen regelen en waar de ondersteuning voor burgers samenkomt
- Jouw vragen over sociaaldomeinbeleid scherp te formuleren
- De weg te vinden naar (samenwerkings)partners in het sociaal domein