21 oktober 2021

Door Anouk Mulder

Werkboek “Succesvol de arbeidsmarkt op!” is uit

Werk

Het werkboek “Succesvol de arbeidsmarkt op! Hoe pak je dat als gemeente aan?” is gepubliceerd. De VNG en A&O fonds Gemeenten hebben gezamenlijk met de vakbonden FNV, CNV en CMHF onder leiding van De Argumentenfabriek het werkboek samengesteld. In de denksessies was een belangrijke rol weggelegd voor gemeentemedewerkers, gemeentesecretarissen en strategisch adviseurs.

Het werkboek is een praktische handreiking, aangevuld met tips en inspirerende praktijkvoorbeelden, die helpen om de eigen arbeidsmarktvraagstukken te beantwoorden. Deze week werden de eerste exemplaren uitgereikt door Karin Sleeking, directeur A&O fonds Gemeenten, aan Ton Heerts, voorzitter College voor Arbeidszaken VNG en burgemeester Apeldoorn. En ook door Janine Jongepier, Secretaris College voor Arbeidszaken VNG, aan Marcel Fluitman van het College voor Arbeidszaken VNG en wethouder van Zeist.

Grote uitdagingen

Het lastige aan de arbeidsmarkt is dat deze steeds in beweging is. Gemeenten en gemeentelijke organisaties staan voor grote uitdagingen, zoals technologisering, een wat ouder personeelsbestand, een hoog aantal vacatures en daarbinnen ook een aantal moeilijk te vervullen vacatures. Hoe zorg je er als werkgever voor dat het personeelsbestand gezond is voor nu en in de toekomst?

“Dit werkboek gaat ons helpen om de arbeidsmarktvisie vanuit een brede scope op te stellen en hierover het goede gesprek te voeren met het management.”

– Melanie Swanenberg, Beleidsmedewerker HR gemeente Bernheze

Grip op de arbeidsmarkt

Met het werkboek “Succesvol de arbeidsmarkt op!” kan elke gemeente direct aan de slag. In negen stappen worden gemeenten meegenomen in het denken over arbeidsmarkt-vraagstukken, aangevuld met tips en inspirerende praktijkvoorbeelden. Hiervoor worden kaarten gebruikt, zoals: trendskaarten waarin kennis wordt aangeboden en optiekaarten ter inspiratie. De vragen zijn voor elke gemeente gelijk, de antwoorden verschillen. Aan de hand van deze stappen wordt de route van de gemeente duidelijk en ontvouwt zich een heldere arbeidsmarktvisie op maat. Met als resultaat meer grip op de eigen arbeidsmarkt.

“Via een duidelijke routekaart op weg naar onze arbeidsmarktvisie”

– Kees-Jan Weber, concernadviseur HRM gemeente Waddinxveen

Succesvol de arbeidsmarkt op! kosteloos downloaden? Klik dan hier.