11 maart 2022

Door Nena Nilou

Wel of niet stemmen voor de Gemeenteraads-verkiezingen?

Openbaar bestuur

In aanloop naar verkiezingen bieden allerlei partijen online hulp aan in de vorm van stemwijzers om een keuze te maken tussen de verschillende partijen. Maar een keuzehulp om weloverwogen te beslissen of je wel of niet moet gaan stemmen is er niet.

Hierom hebben wij een handige Argumentenkaart opgesteld met voor beide keuzes de belangrijkste argumenten op een rij. Op deze Argumentenkaart staan de relevante argumenten per categorie ingedeeld. Zo zal de één gevoelig zijn voor het argument: “Stemmen is een morele plicht, omdat mensen st(i)erven voor de democratie zoals nu in Oekraïne”. Terwijl een ander niet gaat stemmen met het argument: “Ik ben van mening dat democratie een schijnvertoning is en doe daar niet aan mee”.

Ben jij overtuigd van je keuze om wel of juist niet te gaan stemmen en heb je moeite om te begrijpen waarom een ander een andere keuze maakt? Deze kaart biedt je inzicht in de positie van anderen. Twijfel je nog of je wil gaan stemmen? Dan kun je de kaart gebruiken om zelf een weloverwogen besluit te nemen.

De kaart is in 2017 gemaakt door De Argumentenfabriek samen met wetenschappers, een kandidaat-Kamerlid, een opiniepeiler én stemmers en niet-stemmers van verschillende pluimage. We hebben de kaart nu geactualiseerd voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Bekijk hier de Argumentenkaart Gemeenteraadsverkiezingen 2022 en bepaal zelf waarom jij wel of juist niet gaat stemmen op 14, 15 of 16 maart.

Vragen?

Neem contact op met Dries Bartelink

dries@argumentenfabriek.nl
+31 6 204 89 745
Meer over Dries Bartelink