22 april 2022

Door Talitha Koek

Van Amsterdam-Noord tot Zoetermeer: wat is nu een goede kern?

Bouwen en wonen Openbaar bestuur

Iedereen komt wel eens in het oude centrum van een dorp, in een winkelstraat in een stadswijk of op een groot station met winkels en voorzieningen. Al deze plekken zijn kerngebieden (of kernen); plekken waar mensen samenkomen, iets kopen of gewoon rondwandelen. Maar wat maakt nu een goede kern, waar iedereen iets van zijn gading vindt en mensen graag komen?

Samen met de leden van kennisplatform Kern heeft De Argumentenfabriek een Visiekaart ontwikkeld op welke je elementen terug kan vinden in goede kernen. Gemeenteambtenaren, vastgoedontwikkelaars, retail eigenaren en architecten: vele experts dachten mee over de centrale vraag ‘Wat is een goede kern?’. Gisteren is de Visiekaart gepresenteerd op het Jaarcongres Kern in Amsterdam.

Zo is een goede kern sociaal veilig, en kan je er bewust of toevallig mensen ontmoeten. Mensen voelen zich vertrouwd in een goede kern en vinden makkelijk de weg.  Er is een aanbod wat past bij behoefte van de bezoekers – niet alle kernen zijn hetzelfde. De ene dag wil een bezoeker snel met de auto boodschappen doen, de andere dag wil een bezoeker struinen en verrast worden. Door deze visie kunnen de leden van het kennisplatform beter samenwerken bij het ontwikkelen van goede kerngebieden.

Wil je meer weten over de Visiekaart op goede kerngebieden? Bekijk de kaart hier.

Vragen?

Neem contact op met Talitha Koek

talitha@argumentenfabriek.nl
+31 20 412 4001
Meer over Talitha Koek

“De kaart is een kompas voor vakmensen om samen tot een goede kern te komen”

presentator Frederik Vermeesch

Herman Kok (l), voorzitter van KERN, en Frederik Vermeesch op het Jaarcongres Kern