24 september 2019

Minder administratie voor mensen met een persoonsgebonden budget

Budgethouders

Mensen die zorg of ondersteuning nodig hebben, kunnen ervoor kiezen deze zelf in te kopen met een zogeheten ‘persoonsgebonden budget’ (pgb). Zo kunnen zij zelf bepalen wie de zorg levert. Er komt veel op budgethouders – en hun vertegenwoordigers – af bij het aanvragen en beheren van het budget.

Schrapsessies

In opdracht van het ministerie van VWS hebben we met budgethouders en alle betrokken partijen in kaart gebracht welke knelpunten budgethouders ervaren bij het regelwerk rond het pgb, bij welke onderdelen de administratieve last groot is, hoe deze last verminderd kan worden én wie wat zou moeten doen om dit mogelijk te maken.

Het resultaat, een gedragen en concreet advies met tien schrap- en verbeterpunten, staat sinds vandaag op de website van (Ont)Regel de Zorg. Deze schrap- en verbeteragenda hangt nauw samen die van de mantelzorgers, die op 12 september is gepubliceerd: (Ont)Regel de mantelzorg.

Meer weten?

De Argumentenfabriek leidde de schrapsessies in goede banen, op basis van de methode die we met partners van Stichting (Ont)Regel de Zorg hebben ontwikkeld. We zijn benieuwd wat je van de uitkomst vindt. Wil je ons hierover vertellen of wil je meer weten over de schrapaanpak? Contact Gertrude van Driesten.