01 december 2020

Kwaliteiten van de jeugdgezondheidszorg

Kwaliteiten

Welke kwaliteiten hebben JGZ’ers nu en in de toekomst nodig om het werk goed te kunnen doen? En, waarop zijn zij aanspreekbaar binnen en buiten de Ouder- en Kindteams? Vijf kwaliteiten springen eruit: JGZ’ers zijn toegankelijk voor álle ouders en jeugdigen. Ze zijn betrokken bij het gezin en sluiten aan op de leefwereld van ouders en kind. Daarnaast zijn ze professioneel en gaan respectvol om met hun cliënten. Door hun maatschappijbewuste insteek kijken JGZ’ers niet alleen naar het individu, maar ook naar gezondheid van groepen jeugdigen. Ten slotte zijn ze ondernemend: JGZ’ers zoeken actief naar samenwerkingskansen met andere organisaties om de gezondheid van jeugdigen te bevorderen.

“We zijn heel blij met het boekje; het helpt ons om met elkaar het gesprek aan te gaan over wie we als JGZ zijn én willen zijn de komende jaren. Door met elkaar na te denken en scherp te formuleren, hebben we een herkenbaar en beknopt verhaal geschreven. Hier kunnen we mee verder”


Femke Bremans – Hoofd JGZ, GGD Amsterdam

 

Op de foto: Paula van Velsen (GGD Amsterdam) en Reijer Lomans (De Argumentenfabriek)


Inwerkprogramma

JGZ-medewerkers zijn in dienst van de GGD, maar in het Ouder- en Kindteam werken ze samen met, en soms zelfs onder leiding van, zorgverleners uit andere organisaties. Door helder in kaart te brengen voor welke kwaliteiten JGZ’ers staan en met welk andere professionals ze zoal te maken krijgen, kunnen de JGZ’ers eenvoudiger en sneller hun weg vinden.

Het boekje helpt hen daarbij en krijgt een vaste plek in het nieuwe inwerkprogramma van de JGZ in Amsterdam.

Meer weten?

Meer weten over hoe wij helder helpen denken over de JGZ? We nemen je graag mee in ons verhaal en zijn benieuwd naar jouw verhaal. Neem contact op met Gertrude van Driesten of Reijer Lomans. 

Download het boekje hier. Hier kun je de kwaliteitenkaart downloaden.