31 januari 2024

Door Nena Nilou

‘Mee mogen denken met klanten als het ingewikkeld wordt – ik vond het heerlijk’

Katrin Weber vertrekt eind februari na veertien jaar bij De Argumentenfabriek, ze is acht jaar een van de directeuren geweest. Kees Kraaijeveld, oprichter en directeur, blikt met haar terug.

De Argumentenfabriek was toen Katrin voor het eerst binnenstapte in 2010 een andere fabriek. “We waren maar met zeven mensen”, herinnert zij zich nog goed. En ook fysiek was het heel anders: “We liepen met een sleutel om ons nek door het pand omdat we zo verspreid zaten en er was ook nog geen lunchruimte.” In het begin was de fabriek nogal afhankelijk van haar oprichters – Kees Kraaijeveld en Frank Kalshoven. “Het bedrijf draait nu, inmiddels, zo goed omdat zo veel mensen goed draaien. Een verbetering, heel gezond.”

“Zij daalde af van de Olympus, in mijn ogen, naar ons als klein fabriekje toen. Dat voelde voor mij als een grote vis binnenhalen”, zegt Kees over het moment dat Katrin werd aangenomen. De ambitie om directeur te worden, had zij echter niet. “Ik wilde eigenlijk niet directeur worden. Ik was net directeur geweest – of partner zoals dat heet – bij een architectenbureau en ik was niet van plan om dat nog een keer te doen.” “Uiteindelijk heeft zij toch ja gezegd, gelukkig!” aldus Kees.

“Je kunt Katrin wel uit de fabriek halen… maar andersom?”

Katrin is een denker én doener. “Dat was wel even schakelen, van architect naar denker. Het inwerken bij de fabriek bestond vooral uit theorie, en methodiek.” Ze heeft ontzettend veel projecten uitgevoerd in de loop der jaren. “Als fabrieksdirecteuren zijn we immers meewerkende voormannen- en vrouwen.” Welk project blijft Katrin bij? Bijvoorbeeld de Denktank Toekomst van de Woningmarkt die zij in 2019 heeft opgezet en het project over de governance op de woningcorporatiesector voor het ministerie van BZK. Het meest trots is ze op alle resultaten van haar werk, waarbij de impact duidelijk voelbaar was. “Een van de vele projecten voor Bouwend Nederland bijvoorbeeld: een plan voor de omgang met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS-en) waarmee de organisatie direct aan de slag kan, daar word ik heel blij van.” Een belangrijke ontwikkeling die de fabriek heeft doorgemaakt, aldus Kees, is dat we nu veel meer kijken naar het tastbare resultaat van ons werk. “In het begin waren we vooral bezig met de inhoud van de kaart. Nu vragen we aan het begin al aan klanten, wat gaan jullie ermee doen?”

Hoe nu verder? Sinds één januari zijn Petra van de Goorbergh en Kees Wessels aangetreden als mede-directeurs naast Kees en Maarten Gehem. “Zij vervangen dus met zijn tweeën Katrin, om het grapje maar nog een keer te maken”, zegt Kees lachend. “De mensen maken de fabriek”. Lekker doorgroeien met ook nieuwe collega’s heeft hoge prioriteit.

En wat gaat Katrin nu doen? “Ik denk dat het goed voor je geest is om af en toe je leven op z’n kop te zetten”. Ze gaat eerst even niets doen, een hele uitdaging. “Je kunt Katrin wel uit de fabriek halen… maar andersom?”, zegt Kees met een glimlach.

Denktank Toekomst van de Woningmarkt
Bekijk pagina

Blijf op de hoogte

Schrijf je in voor onze maandelijkse nieuwsbrief!