Komen de beleidsdoelen die ministeries stelden dichterbij? Is dit dankzij of ondanks het gevoerde beleid? En krijgt de burger waar voor zijn geld? De Argumentenfabriek heeft denkgereedschappen om beleidsevaluaties goed uit te voeren.
Of beleid werkt of niet, kun je vóór, tijdens of na uitvoering van het beleid onderzoeken. Dit gebeurt helaas weinig in Nederland bij zowel Rijk, provincies als gemeenten. Vaak is beleid alweer aangepast, voordat goed en wel is geëvalueerd hoe het beleid eigenlijk heeft uitgepakt en wat de kosten en baten waren. Denk bijvoorbeeld aan projecten om onderwijsachterstanden in het onderwijs terug te dringen of subsidies voor elektrische personenauto’s. De geringe aandacht van overheden voor beleidsevaluaties maakt het moeilijk om lessen te trekken en beleid te verbeteren.
“Het uitgeven van geld is niet primair waar het om gaat. Het gaat vooral om wat je ermee bereikt. Ik zoek naar inzicht in wat de overheid met publiek geld presteert. Ik wil niet alleen weten wat het kost, ik wil ook weten wat het oplevert.” – Pieter Duisenberg, president van de Algemene Rekenkamer (bron: EW, 6 januari 2024)
Ons denkgereedschap inspireert beleidsmakers helder te denken over beleidsevaluaties. Via hulpvragen worden zij geholpen zowel bij het ontwerpen van een evaluatie als het uitvoeren ervan. Aan welke voorwaarden moet de evaluatie voldoen? Wie gaan evalueren en wie zijn verder betrokken? Hoe bevorderen we dat betrokkenen de evaluatie gaan gebruiken? Er valt een hoop te kiezen! Een gefundeerd besluit over de opzet en doelen van een evaluatie vergroot de kans dat resultaten benut kunnen worden.