25 januari 2016

Geen daders, maar slachtoffers

De reactie van Henriëtte Rekel, die in oktober vorig jaar zelf door een man werd aangevallen, impliceert dat slachtoffers van aanrandingen verantwoordelijk zijn voor het geweld dat hen is overkomen. Dit is een ernstige denkfout en staat bekend als de just world bias ofwel de rechtvaardige–wereldfout. Hij komt voort uit het idee dat we in een rechtvaardige, geordende en voorspelbare maatschappij leven waarin iedereen krijgt wat hij verdient. Boontje komt uit zijn loontje. Dan had je maar niet op dat plein moeten zijn en ver van die potentiële verkrachters moeten blijven, zo suggereert de gedragscode.

Zo’n eigen-schuld-dikke-bult-redenering komt vaker voor en wordt zelfs in de rechtszaal gemaakt. Zo werd de dader van een dubbele verkrachting in Florida vrijgesproken omdat het slachtoffer een zeer kort rokje droeg en geen ondergoed. De jury oordeelde dat de vrouw de verkrachting zelf had uitgelokt.

In Keulen hebben zestig vrouwen aangifte gedaan van aanranding. Ze blijven slachtoffers. Laten we ze niet als daders bestempelen.

Meer weten? Neem contact op met Suzanne Weusten