20 januari 2020

Elke zwerfjongere een eigen huis?

In 2019 stelde Staatssecretaris Paul Blokhuis van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een actieplan op: In 2021 moet elke zwerfjongere een eigen huis en een kans op zelfstandig bestaan hebben. Maar is dit haalbaar? In de tweede uitzending van Human, ‘De publieke tribune’ gingen zwerfjongeren, hulpverleners en ambtenaren hierover in gesprek met de staatssecretaris. Onze Kees Kraaijeveld (psycholoog en filosoof) was erbij om te observeren. Én om te zien wat dit gesprek, met de huidige decentralisaties en het verschuiven van de verantwoordelijkheid naar gemeenten, daadwerkelijk op zou leveren. 

De discussie leverde in elk geval een aantal belangrijke inzichten op. Zo moeten volgens straatadvocaat Tim van Rooijen jongeren ‘bijna hbo-geschoold zijn in bestuurskunde’ om de veelheid aan loketten nog te kunnen begrijpen. Ook hebben volgens de aanwezigen jongeren teveel aanspreekpunten en lijkt er bovendien niemand verantwoordelijk te zijn voor jongeren tussen de 18 en 21 jaar. Bekijk de volledige uitzending op de website van Human of klik op de afbeelding hieronder.

De volgende uitzending van De Publieke Tribune is op zondag 26 januari en staat in het teken van de schuldenproblematiek. 

Meer weten? 

Neem gerust contact op met Kees Kraaijeveld