In dit nieuwe boek over Mentale Vooruitgang, dat staatssecretaris Maarten van Ooijen op 23 september in ontvangst zal nemen, onderzoekt een denktank van deskundigen wat jeugd en gezin nodig hebben om er mentaal op vooruit te gaan. Vanuit een realistisch, wetenschappelijk verantwoord mensbeeld stelt de denktank fundamentele vragen: Hoe kijken we in Nederland eigenlijk aan tegen ouderschap en opvoederschap? Welke gewoonten hebben we als samenleving rond opvoeden en opgroeien? Welk gedachtegoed ligt hieraan ten grondslag?
Het boek laat zien hoe we onszelf als samenleving kunnen ontworstelen aan oude, beperkende pedagogische overtuigingen, mentale krampachtigheid en mentale onbeholpenheid. Het beschrijft hoe we op termijn komen tot gelukkiger, betrokkener, socialer, betekenisvoller, en daadkrachtiger gezinnen. Gezinnen waarin kinderen zich mentaal volledig en krachtig kunnen ontwikkelen.
In De mentale vooruitgang van gezinnen betoogt de denktank dat in de opvoeding de mentale gezondheid zeker zoveel aandacht krijgt als de fysieke gezondheid. Wetenschappelijke, pedagogische en psychologische kennis moet beter worden benut bij het inrichten van een werkelijk gezinsvriendelijke samenleving.
Dit boek is nuttig leesvoer voor iedereen die geïnteresseerd is in de ontwikkeling van kinderen, in hun opvoeding en in de vraag hoe je als opvoeder samen met hen een fijn gezin kunt vormen. Met de ‘Mentale Schijf van Vijf voor Opvoeders’ geeft de denktank praktische tips over wat opvoeders kunnen doen en laten om de mentale kracht van hun gezin te vergroten. Het is ook een boek voor mensen met een passie voor publieke en geestelijke gezondheidzorg, jeugdzorg, kinderopvang en onderwijs. De denktank heeft ook een grote hoeveelheid nuttige aanbevelingen voor hoe onder meer gemeenten, onderwijs, jeugdzorg, werkgevers en de rijksoverheid Nederland daadwerkelijk een gezinsvriendelijke samenleving kunnen maken.