26 september 2022

Door Nena Nilou

Mentale vooruitgang van gezinnen aangeboden aan Staatssecretaris Maarten van Ooijen

Zorg en welzijn

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Maarten van Ooijen, neemt het gloednieuwe boek Mentale vooruitgang van gezinnen in ontvangst. Onze Daan van den Berg, mede auteur van het boek, bood het vrijdag 23 september in Utrecht aan hem aan, samen met de denktankleden Arne Popma (NVvP) en Vera Naber (NIP).

In dit nieuwe boek over Mentale Vooruitgang onderzoekt een denktank van deskundigen wat jeugd en gezin nodig hebben om er mentaal op vooruit te gaan. Vanuit een realistisch, wetenschappelijk verantwoord mensbeeld stelt de denktank fundamentele vragen: Hoe kijken we in Nederland eigenlijk aan tegen ouderschap en opvoederschap? Welke gewoonten hebben we als samenleving rond opvoeden en opgroeien? Welk gedachtegoed ligt hieraan ten grondslag?

Het boek laat zien hoe we onszelf als samenleving kunnen ontworstelen aan oude, beperkende pedagogische overtuigingen, mentale krampachtigheid en mentale onbeholpenheid. Het beschrijft hoe we op termijn komen tot gelukkiger, betrokkener, socialer, betekenisvoller, en daadkrachtiger gezinnen. Gezinnen waarin kinderen zich mentaal volledig en krachtig kunnen ontwikkelen.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is onderdeel van de De Denktank Mentale Vooruitgang van Jeugd en Gezin waaruit dit boek is ontstaan.

Vragen?

Neem contact op met Daan van den Berg

daan@argumentenfabriek.nl
+31683967979
Meer over Daan van den Berg

“Dit boek kan zowel aan het gesprek als de beweging rond mentale gezondheid een belangrijke bijdrage leveren

VWS

Denktank Mentale vooruitgang van Jeugd en Gezin 

Nederland is in materiële zin rijker dan ooit maar mentaal gaat het echter niet zo goed met ons. Een toenemend aantal Nederlanders lijdt aan een angststoornis, slikt antidepressiva, klaagt over psychische druk en lijdt burn-out verschijnselen – om slechts enkele problemen te noemen. De Denktank Mentale Vooruitgang publiceerde in 2021 het boek Mentale vooruitgang. Hierin worden suggesties gedaan voor nieuwe richtingen van denken en doen die bijdragen aan een mentaal krachtigere samenleving in het algemeen. De Denktank Mentale Vooruitgang van Jeugd en Gezin is in 2021 voortgekomen uit de Denktank Mentale Vooruitgang. Deze nieuwe denktank bestaat uit een groep wetenschappers, deskundigen en bestuurders die in juni 2021 de krachten hebben gebundeld. Het boek, de artikelen en de modellen van de denktank zijn het resultaat van een collectieve inspanning. Alle leden van de denktank zijn coauteur.

Wil je het boek ook lezen?
Bestel het hier