Marloes Dignum, Senior beleidsadviseur Innovatie en Transities bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), en Talitha Koek, Chef Duurzaamheid bij De Argumentenfabriek, kennen elkaar van het project Brede welvaart dat ze samen hebben doorlopen. IenW is zich bewust van het belang van brede welvaart en wil dit graag integreren in haar beleid. Daarom hebben wij samen met hen het Denkkader Brede Welvaart ontwikkeld. Lees in dit interview hoe Marloes en Talitha dit project hebben ervaren, waarom brede welvaart een belangrijk thema is en hoe men het Denkkader gebruikt.
“Misschien is het goed om eerst duidelijk te hebben wat brede welvaart is”, merkt Marloes op. “Het gaat om: niet alleen het prioriteren van economische belangen, maar ook om de milieubelangen en de sociale belangen mee te nemen bijvoorbeeld. Daarnaast gaat het bij brede welvaart niet alleen om het hier en nu, maar ook om ‘later’ (toekomstige generaties) en ‘elders’ (andere landen en regio’s). “Dan spelen vragen een rol zoals: Wat voor een impact heeft beleid op andere regio’s of over de grens, en voor toekomstige generaties? Steeds kijk je bij deze vragen dan De term brede welvaart omvat dus niet alleen naar de materiële welvaart, maar bijvoorbeeld ook naar gezondheid, een schone en mooie leefomgeving en goed onderwijs. Dus het bredere plaatje van welzijn. “Echter, geld is ook niet onbelangrijk”, merkt Talitha op. “Wij kunnen überhaupt nadenken over brede welvaart, omdat we materiële welvaart hebben, en juist de groei van materiele welvaart heeft andere elementen van brede welvaart onder druk gezet.”
Het nadenken over brede welvaart helpt ons bij het transparant prioriteiten in beleidsopgaven. Hierdoor hebben we een beter en vollediger beeld van de impact van besluiten. “En kunnen we daardoor meer weloverwogen keuzes maken”, licht Marloes toe.