24 april 2023

Door Nena Nilou

10 jaar na de kroning: wel of geen koning?

Openbaar bestuur

Wat zijn voor Nederland argumenten voor en tegen het vervangen van de monarchie door een republiek? De Argumentenkaart Monarchie of republiek uit 2013 geeft het debat over de monarchie als staatsvorm weer. Nu tien jaar na de kroning van Koning Willem-Alexander blijkt dit nog steeds relevant.

Een groeiend aantal Nederlanders ziet de monarchie liever gaan dan komen. Het vertrouwen in de monarchie is nog verder gedaald, blijkt uit nieuwe NOS-cijfers. “Die daling was met name te verklaren door de ophef die ontstond over een vakantie van het koningspaar in Griekenland midden in de coronacrisis”, aldus het artikel.

Nederland is sinds 1813 een constitutionele monarchie onder het huidige koningshuis: dat is dit jaar dus al 210 jaar. Dit is inmiddels langer dan dat Nederland een republiek is geweest: dat was het hiervoor 207 jaar lang. Vanaf 1848 valt de koning onder ministeriële verantwoordelijkheid. Dit betekent dat de ministerpresident verantwoordelijk is voor de daden van de koning. De positie van de koning is vastgelegd in de Grondwet.

De Argumentenkaart Monarchie of republiek uit 2013 is dus nog zeker relevant. Je kunt hem hier kosteloos downloaden.

Wat zijn de argumenten voor en tegen de monarchie?
Argumentenkaart Monarchie of republiek