Training

Denken in scenario’s

Locatie

Op locatie

Duur

3 dagen van 10:00 tot 16:30 uur

Beschikbare data

Nog plek(ken) beschikbaar


Voorspellen is lastig, zeker als het om de toekomst gaat. Hoe krijg je dan toch grip op die toekomst? Door scenario’s te bouwen. Scenario’s doen geen voorspellingen, maar schetsen plausibele richtingen waarin de wereld zich zou kunnen ontwikkelen. In onze training laten we je zien hoe je scenario’s kunt bouwen. Je leert de juiste startvraag stellen zodat je met bruikbare scenario’s eindigt. Je krijgt gereedschap om trends en factoren te verzamelen en om de belangrijkste onzekerheden om te bouwen tot scenario’s. We leren je hoe je scenario’s intern en onderling consistent krijgt. We helpen je de scenario’s in concreet te maken waardoor het rijke, levende werelden worden. Tot slot gebruiken we de scenario’s om strategische vraagstukken te behandelen. Zo krijg je weer grip op de toekomst.

Beschikbare data

Nog plek(ken) beschikbaar


Wil je meer weten over deze training en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met Shaun Lednor.

Programma

 • Introductie

  Toekomstverkenningen zijn er in allerlei soorten en maten, en ook bij scenario’s zijn er variaties. We introduceren het bouwpakket, en het type scenario’s dat je hiermee kunt bouwen.

 • Concretiseren

  hoe verder de toekomst, hoe vager die lijkt. Toch kun je met ons alarmsysteem voor vaagheid concreet over de toekomst denken en spreken. We leren je hoe.

 • Trends en factoren

  De wereld verandert op allerlei manieren. We laten je zien hoe je die veranderingen kunt beschrijven en ordenen tot een compleet en overzichtelijk geheel.

 • Scenario’s construeren

  Op basis van alle trends en factoren selecteren we de belangrijkste onzekerheden. We laten je zien hoe je hiervan assen kunt maken, en kunt combineren tot scenario’s.

 • Scenario’s verrijken

  De ‘kale’ scenario’s uit de vorige stap vullen we in tot rijke werelden. We letten op interne en onderlinge consistentie, en of de werelden voldoende onderscheidend zijn van elkaar.

 • Scenario’s verrijken

  De ‘kale’ scenario’s uit de vorige stap vullen we in tot rijke werelden. We letten op interne en onderlinge consistentie en of de werelden voldoende onderscheidend zijn van elkaar.

 • Strategie bepalen

  We gebruiken de scenario’s in een casus. Met behulp van de werelden laten we zien hoe je strategische afwegingen kunt maken.

Aanpak

 • Fases

  We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.

 • Jouw praktijk

  We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.

 • Visualiseren

  We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.

 • Experts in denken

  We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

 • Lesmateriaal

  Ons boek Nooit meer de weg kwijt in de brein ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs. Deze kun je naderhand altijd raadplegen om je brein weer even op peil te brengen.