Training

Denkbegeleider worden

Locatie

Op locatie

Duur

Vier tot vijf dagen

Beschikbare data


Heldere denkers halen het beste uit hun eigen hoofd, maar denkbegeleiders halen hierbij ook nog het beste uit de hoofden van anderen. In deze training leren we je om denkprocessen in je eigen organisatie te ontwerpen en te begeleiden. Je leert hoe je de vraag van collega’s kunt verhelderen, en hoe je een denkproces kunt vormgeven op basis van die vraag. We geven je gereedschap om denksessies te begeleiden, met rijke opbrengst en in een goede sfeer. Je doet oefensessies waarbij je uitgebreide feedback krijgt. En je gaat aan de slag om de opbrengst van de denksessie te verwerken tot heldere en overzichtelijke kaarten. Zo haal je het maximale uit de denkkracht van de organisatie.

Beschikbare data

Nog plek(ken) beschikbaar


Wil je meer weten over deze training en wat wij kunnen betekenen?

Neem voor meer informatie contact op met Shaun Lednor.

Programma

 • Introductie

  Denkbegeleiding is een vak apart. Wat kun je daarin verwachten? En wat ga je leren?

 • De centrale vraag

  Een helder denkproces start met het stellen van de juiste vragen. We leren je welke type vragen er zijn, welke kaarten je hierbij kunt maken, en hoe je de centrale vraag formuleert die jouw organisatie het meest verder helpt.

 • Concreter is beter

  Een denkbegeleider is niet alleen zelf concreet, maar helpt anderen ook hun gedachten concreet te maken. Je leert ‘concreter is beter’ gebruiken tijdens collectieve denkprocessen.

 • De Argumentenladder

  Snel argumenten kunnen aanhoren, analyseren en verbeteren is een kernvaardigheid van denkbegeleiders. We oefenen hiervoor met de Argumentenladder.

 • Denksessies begeleiden

  Naast inhoudelijke vaardigheden, beschikt een denkbegeleider ook over een gereedschapskist om denksessies optimaal te begeleiden. We oefenen met verschillende moeilijke situaties.

 • Oefensessies

  Om het vak van denkgebeleider onder de knie te krijgen, gaan we de praktijk in. In duo’s begeleid je minstens twee denksessies. Je krijgt uitgebreide feedback op de inhoud en het proces.

 • Kaarten maken

  Met de opbrengst van je oefensessie maak je een kaart, bijvoorbeeld een Argumentenkaart. We geven je het denkgereedschap dat hiervoor nodig is, zoals ons model om overzichtelijke categorieën te maken.

Aanpak

 • Fases

  We delen het denken op in fases, en geven elke fase specifieke aandacht. We wijzen je op de valkuilen en de beste denkstrategieën per fase.

 • Jouw praktijk

  We richten ons op jouw praktijk. Denken is voor ons geen wetenschappelijke exercitie, maar een ambacht. Dus geen ingewikkelde theoretische modellen, maar denkgereedschap dat zich in de praktijk heeft bewezen. En waarmee je meteen aan het werk kunt.

 • Visualiseren

  We visualiseren al ons werk. Als trainingentak van De Argumentenfabriek hebben we de beschikking over de beste vormgevers. Van lesmateriaal tot denkgereedschap: alles is overzichtelijk en fraai gevisualiseerd.

 • Experts in denken

  We zijn experts op het gebied van denken. Al onze trainers hebben jarenlange ervaring in het begeleiden en verhelderen van denkprocessen, en gebruiken ons denkgereedschap dagelijks.

 • Lesmateriaal

  Ons boek Nooit meer de weg kwijt in de brein ontvang je bij aanvang van de training en is inbegrepen in de prijs. Deze kun je naderhand altijd raadplegen om je brein weer even op peil te brengen.