Over dit project
Een groeiende vraag naar mobiliteit, doelen om CO2-uitstoot te verlagen, opkomst van zelfrijdende en elektrische auto’s, de wens voor een leefbaar klimaat in steeds vollere steden. Zomaar wat fundamentele trends die duidelijk maken dat er komende jaren veel gaat veranderen in hoe we in Nederland van A naar B komen. Hoe die toekomst van mobiliteit over pakweg tien jaar vorm krijgt, dat weten we niet. Toch kunnen we er wel over nadenken en de uitkomsten ervan gebruiken om ons voor te bereiden én tot betere beslissingen te komen. Dat was de reden voor Bouwend Nederland om De Argumentenfabriek te vragen hier met deskundigen systematisch over door te denken. Om het denken op te rekken en uiteenlopende toekomstbeelden uit te werken. En zo het gesprek met eigen leden over de mobiliteitstoekomst beter te kunnen voeren en diezelfde leden te inspireren zelf op veranderingen voor te sorteren. En ook om het collectieve gesprek over de richting van het toekomstige mobiliteitssysteem beter te kunnen voeren met overheden en andere mobiliteitsspelers.
Tijdens de verkenning hebben we met een divers gezelschap van deskundigen systematisch doordacht hoe ontwikkelingen op elkaar inwerken. Dit resulteert in vier verschillende mobiliteitsbeelden voor 2030, die verschillen in ons gebruik van deelvoertuigen, hoe we betalen voor mobiliteit en wat de effecten zijn op bijvoorbeeld overheidsinvesteringen, milieu en doorstroming.
De resultaten zijn voor iedereen beschikbaar, voor beleidsmakers, business developers, journalisten en betrokken burgers die zelf een scherper oordeel willen vormen over de toekomst van mobiliteit in Nederland.