09 oktober 2023

Zo gaan we Nederland weer krachtiger, groener en menselijker maken

Openbaar bestuur Bouwen en wonen Energie en klimaat

Met de verkiezingen op komst staat de politiek voor enorme uitdagingen. Pijnlijke keuzes zijn onvermijdelijk, maar die kunnen ook een mooie toekomst opleveren. Denktank Nederland 2040 schetst alvast een beeld daarvan in een opiniestuk dat vandaag in de Volkskrant verscheen.

Nederland snakt naar daadkrachtige langetermijnpolitiek. Hoe hoog de kosten zijn van het vooruitschuiven van problemen, zien we dagelijks om ons heen. We kunnen ons deze politieke uitstelgedrag niet langer permitteren.

De uitdagingen zijn bekend en levensgroot. We moeten: 1. de klimaatverandering binnen de perken houden, de biodiversiteit herstellen en de vervuiling een halt toeroepen; 2. de bevolkingsgroei en de vergrijzing in goede banen leiden en met migratie leren omgaan; 3. investeren in mensen om klaar te zijn voor de digitale revoluties, zoals de opkomst van AI; 4. met Europa en de Navo onze veilige, vrije wereld verdedigen; 5. de sociale onvrede tegengaan; 6. de politieke onmacht doorbreken en de overheid weer laten presteren.

Dit zijn de zes belangrijkste redenen waarom we nú als land in beweging moeten komen. Lees het opiniestuk hier verder op de website van de Volkskrant.

Hier kun je het artikel ook bekijken.

Vragen?

Neem contact op met Kees Kraaijeveld

kees@argumentenfabriek.nl
+31 20 412 4001
Meer over Kees Kraaijeveld

Een inspirerend toekomstbeeld voor Nederland in 2040: dat is de missie van de Denktank

Bekijk de website van de Denktank hier