Wouter coördineert meerdere themagroepen, van de verduurzaming van het elektriciteitssysteem tot de transitie in de gebouwde omgeving. Energie-Nederland is de branchevereniging van bedrijven die actief zijn in het produceren, leveren en verhandelen van elektriciteit, gas, warmte en waterstof. “Ik hou me bezig met veel onderwerpen, van kernenergie en waterstofcentrales tot warmtenetten en isolatie.” In zijn rol zit hij dicht op de inhoud, samen met veel mensen van de leden van Energie-Nederland en met beleidsmakers. “Het is heel gevarieerd en dat maakt het ook interessant.”
Energiesysteem helder uitgelegd
Volgens Wouter is het essentieel dat we beter in gesprek gaan over energie, met beleidsmakers en andere professionals, maar zeker ook met bredere groepen in de maatschappij. “Wat mij drijft, is dat de energietransitie ongelooflijk belangrijk is en ons allemaal raakt. En ook dat de transitie ongelooflijk complex is.” Dat gesprek is cruciaal, maar niet altijd makkelijk. Hij ziet het dagelijks: vakmensen die het systeem door en door begrijpen maar hun kennis niet altijd kunnen overbrengen aan bijvoorbeeld huiseigenaren of gemeenteraden. Kamerleden die beslissingen moeten nemen over ingewikkelde wetten maar verdrinken in de informatie. “Ik was laatst bij een wetgevingsoverleg over de nieuwe warmtewet. Een heel complexe wet. Dan hoor je dingen waarbij je denkt: handig als nu Zó werkt energie in Nederland gewoon op tafel had gelegen. Dat zou me echt blij maken.”
Hierom is hij ook zo enthousiast over het boek, waarvan op 19 juni een volledig herziene editie verschijnt. “De kracht van dit boek is dat het het energiesysteem helder uitlegt. Het is opgebouwd vanuit feiten, voorzien van veel mooie visualisaties en ook heel helder geformuleerd. Dat maakt het toegankelijk en bruikbaar.”