26 mei 2025

Door Nena Nilou

Wouter Verduyn over Zó werkt energie: ‘Investeren in kennisdelen, cruciaal voor versnelling energietransitie’

Energie en klimaat Duurzaamheid

Hoe werkt het Nederlandse energiesysteem? Welke keuzes maken we in de energietransitie en waarom? Op deze – en veel meer – vragen geeft het boek Zó werkt energie in Nederland antwoord. Op 19 juni verschijnt de volledig herziene editie, samengesteld op basis van denkwerk van meer dan 120 experts uit het veld. Een van hen is Wouter Verduyn, Programma Manager bij Energie-Nederland. We spraken hem over Zó werkt energie in Nederland, zijn rol in de denksessies én over waarom heldere kennisdeling in deze sector zo hard nodig is.

Wouter coördineert meerdere themagroepen, van de verduurzaming van het elektriciteitssysteem tot de transitie in de gebouwde omgeving. Energie-Nederland is de branchevereniging van bedrijven die actief zijn in het produceren, leveren en verhandelen van elektriciteit, gas, warmte en waterstof. “Ik hou me bezig met veel onderwerpen, van kernenergie en waterstofcentrales tot warmtenetten en isolatie.” In zijn rol zit hij dicht op de inhoud, samen met veel mensen van de leden van Energie-Nederland en met beleidsmakers. “Het is heel gevarieerd en dat maakt het ook interessant.”

Energiesysteem helder uitgelegd

Volgens Wouter is het essentieel dat we beter in gesprek gaan over energie, met beleidsmakers en andere professionals, maar zeker ook met bredere groepen in de maatschappij. “Wat mij drijft, is dat de energietransitie ongelooflijk belangrijk is en ons allemaal raakt. En ook dat de transitie ongelooflijk complex is.” Dat gesprek is cruciaal, maar niet altijd makkelijk. Hij ziet het dagelijks: vakmensen die het systeem door en door begrijpen maar hun kennis niet altijd kunnen overbrengen aan bijvoorbeeld huiseigenaren of gemeenteraden. Kamerleden die beslissingen moeten nemen over ingewikkelde wetten maar verdrinken in de informatie. “Ik was laatst bij een wetgevingsoverleg over de nieuwe warmtewet. Een heel complexe wet. Dan hoor je dingen waarbij je denkt: handig als nu Zó werkt energie in Nederland gewoon op tafel had gelegen. Dat zou me echt blij maken.”

Hierom is hij ook zo enthousiast over het boek, waarvan op 19 juni een volledig herziene editie verschijnt. “De kracht van dit boek is dat het het energiesysteem helder uitlegt. Het is opgebouwd vanuit feiten, voorzien van veel mooie visualisaties en ook heel helder geformuleerd. Dat maakt het toegankelijk en bruikbaar.”

Lees de herziene editie! Op 19 juni lanceert het platform het nieuwe boek.
Zó werkt energie in Nederland 2025

“Handig als nu Zó werkt energie in Nederland gewoon op tafel had gelegen”

120 experts

Het boek is het resultaat van maandenlang denkwerk door meer dan 120 experts uit de energiesector, zoals Wouter. Hij was als expert betrokken bij meerdere denksessies die ten grondslag liggen aan het boek. “Ik hou daarvan. Niet alleen zenden, maar ook luisteren. En de methodiek van denksessies helpt daar enorm bij: iedereen schrijft eerst zijn ideeën op en dan pas begint het gesprek. Zo voorkom je groepsdenken.”

Samen maakten zij het boek tot wat het is: een toegankelijk boek vol feiten, visualisaties en overzichten die je helpen om grip te krijgen op hoe het Nederlandse energiesysteem in elkaar zit. “Antwoorden op al je vragen over het energiesysteem”, zegt Wouter. “Het geeft je in één oogopslag inzicht, zonder jargon of dikke lappen tekst. En juist die visualisaties maken dat je het er zo even bij pakt.”

Niet zenden, maar delen

“Uitleggen is éénrichtingsverkeer. Delen is iets anders,” zegt Wouter. “Met dit boek kun je samen naar iets kijken. Je kunt zeggen: ‘kijk, dit is wat experts hierover hebben vastgesteld. Dit zijn de feiten.’ Dat vormt een basis voor gesprek. Of het nou thuis aan de keukentafel is, op je werk, met een politicus of een gemeenteambtenaar.” Volgens Wouter zou iedereen die professioneel of persoonlijk te maken krijgt met energie of de energietransitie het boek in huis moeten hebben.

Benieuwd naar Platform Zó werkt energie in Nederland?

Lees daar hier meer over en bekijk alle partners.