Denktank

Zó werkt energie in Nederland

Zó werkt energie in Nederland is een samenwerking van partijen uit het energiesysteem die gedreven worden door een gedeelde missie: inzicht geven in de werking van ons energiesysteem. Juist nu het energiesysteem in rap tempo verandert, is inzicht en overzicht van groot belang. De partners van het platform hebben hun expertise gebundeld om complexe informatie toegankelijk, neutraal en overzichtelijk te presenteren voor professionals die met energie aan de slag gaan.

Relevante fabriekers

Jaar

2021 tot heden

Over Zó werkt energie in Nederland

Het Platform heeft in 2021 het boek Zó werkt energie in Nederland uitgebracht. Een standaardwerk waarin de werking van het Nederlandse energiesysteem op toegankelijke wijze staat beschreven. Met heldere visualisaties, overzichtelijke schema’s en bondige teksten. Het complexe energiesysteem in Nederland teruggebracht tot de kern. De partners hebben samen de inhoud helpen afbakenen en kiezen. Daarnaast hebben ze expertise beschikbaar gemaakt om de informatie in Zó werkt energie in Nederland aan te scherpen en te toetsen. Nu ligt er een must-have voor professionals die in en rondom de wereld van energie in Nederland (gaan) werken.

Het Platform dankt Energie Nederland, NVDE, Energie Samen, NOGEPA, VNCI, Geothermie Nederland, Kas als energiebron, KVGN, Techniek Nederland, VNPI, WEMW en Staatstoezicht op de Mijnen voor hun eerdere bijdrage aan het boek en het Platform.

In 2023 worden er verschillende Informatiekaarten door het platform uitgebracht. Deze kaarten zullen verschillende belangrijke onderwerpen uit de energietransitie als thema hebben (o.a. kernenergie en waterstof).

3 Informatiekaarten

Juist nu het energiesysteem in rap tempo verandert, is inzicht en overzicht van groot belang voor de strategische keuzes die we als samenleving moeten maken. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert hierom drie nieuwe Informatiekaarten: de Informatiekaart Waterstof, de Informatiekaart Kernenergie en de Informatiekaart Wind op Zee. Op deze Informatiekaarten kun je de voor- en nadelen, kenmerken en strategische vragen over deze onderwerpen vinden.

Boek

“Het is heel belangrijk om juist alle geluiden te horen, om te zorgen dat iedereen weet dat alle meningen en feiten gehoord zijn, zodat mensen ook vertrouwen kunnen hebben in die feiten.”

Olof van der Gaag, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

Enthousiast over Zó werkt energie in Nederland?

Mail of bel Talitha Koek

Zó werkt energie in Nederland werd gelanceerd tijdens de Transition Talks. Kijk hier de online uitzending terug.