Denktank

Zó werkt energie in Nederland

Het energiesysteem verandert in rap tempo. Inzicht en overzicht is van groot belang. Zó werkt energie in Nederland is een samenwerking van partijen uit het energiesysteem die gedreven worden door een gedeelde missie: inzicht geven in de werking van ons energiesysteem. De partners van het platform hebben hun expertise gebundeld om complexe informatie toegankelijk, neutraal en overzichtelijk te presenteren voor professionals die met energie aan de slag gaan.

Relevante fabriekers

Jaar

2021 tot heden

Over Zó werkt energie in Nederland

Het platform is een samenwerking van organisaties uit alle onderdelen van het energiesysteem. Het platform heeft in 2021 het boek Zó werkt energie in Nederland uitgebracht. De partners hebben samen de inhoud helpen afbakenen en kiezen. Daarnaast hebben ze expertise beschikbaar gemaakt om de informatie in Zó werkt energie in Nederland aan te scherpen en te toetsen. Nu ligt er een must-have voor professionals die in en rondom de wereld van energie in Nederland (gaan) werken.

Het Platform dankt Energie Nederland, NVDE, Energie Samen, NOGEPA, VNCI, Geothermie Nederland, Kas als energiebron, KVGN, Techniek Nederland, VNPI, WEMW en Staatstoezicht op de Mijnen voor hun eerdere bijdrage aan het boek en het Platform.

In 2023 en 2024 zijn er verschillende Informatiekaarten door het platform uitgebracht. Deze kaarten hebben verschillende belangrijke onderwerpen uit de energietransitie als thema (o.a. kernenergie, waterstof en energie uit de ondergrond).

Boek

Zó werkt energie

Zó werkt energie in Nederland is een standaardwerk waarin de werking van het Nederlandse energiesysteem op toegankelijke wijze staat beschreven. Met tientallen visualisaties, schema’s en bondige teksten worden stapsgewijs de onderdelen van het systeem helder uitgelicht. Zó werkt energie in Nederland is aangeboden aan toenmalig Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat Dilan Yeşilgöz-Zegerius.

Belangrijke onderwerpen uit de energietransitie

Juist nu het energiesysteem in rap tempo verandert, is inzicht en overzicht van groot belang voor de strategische keuzes die we als samenleving moeten maken. Het Platform Zó werkt energie in Nederland publiceert hierom nieuwe Informatiekaarten: de Informatiekaarten Waterstof, Kernenergie, Wind op Zee, Integratie binnen het energiesysteem, Bio-energie en Energie uit de Ondergrond. Op deze Informatiekaarten kun je de voor- en nadelen, kenmerken en strategische vragen over deze onderwerpen vinden.

“Het is heel belangrijk om juist alle geluiden te horen, om te zorgen dat iedereen weet dat alle meningen en feiten gehoord zijn, zodat mensen ook vertrouwen kunnen hebben in die feiten.”

Olof van der Gaag, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

Enthousiast over Zó werkt energie in Nederland?

Mail of bel Talitha Koek