27 maart 2023

We blijven kennispartner van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden

Openbaar bestuur

De Argumentenfabriek is ook in de raadsperiode 2022-2026 een waardevolle kennispartner voor de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. De samenwerking wordt deze periode gezocht op specifieke thema’s zoals hoe wordt de raad een sterke raad, het gezag van de raad, rollen van de raad en denkhulpen over bijvoorbeeld vergadermodellen en burgerparticipatie.

 

De kennispartnerovereenkomst voor deze raadsperiode is getekend door Kees Kraaijeveld, oprichter en directeur van De Argumentenfabriek, en Hanneke Willemstein, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Betere voorstellen

“Wij vinden deze kennispartnerovereenkomst heel belangrijk om mee te werken aan het verbeteren en verhelderen van de besluitvorming in de lokale democratie. Betere stukken, betere besluitvorming en beter debat zijn nodig want alleen dan kan de raad ook echt de baas zijn. Onze missie ‘Helder denken voor tastbaar resultaat’ past bij de missie van de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden: een sterke raad is in staat helder te denken en weloverwogen te besluiten”, aldus Kees.

Informatiekaart

“De Nederlandse Vereniging voor Raadsleden hoopt met de samenwerking met De Argumentenfabriek te investeren in het goed nadenken over wat er nodig is om de raad en raadsleden goed en krachtig in positie te brengen. Een voorbeeld daarvan is de informatiekaart die De Argumentenfabriek in de afgelopen raadsperiode heeft gemaakt voor het beoordelen van raadsvoorstellen. Wij zijn daarom blij dat deze kennispartnerrelatie wordt gecontinueerd”, aldus voorzitter Hanneke Willemstein.

Denkhulp

Raadsleden door het land worstelen vaak met dezelfde vragen: hoe formuleer ik helder mijn doelen, hoe overtuig ik mijn omgeving van de noodzaak en hoe breng ik mijn standpunt vervolgens aan de man? In de meeste gevallen lukt het om hier uit te komen zonder hulp van buitenaf. Er zijn echter gevallen denkbaar waarin een frisse blik van buiten een nieuwe impuls kan geven aan het denkproces. De denkhulpen, zoals informatiekaarten, van De Argumentfabriek kunnen raadsleden hierbij uitstekend helpen.

Trainingen

De Argumentenfabriek is een partner die gemeenteraadsleden strategisch kan bijstaan. Wij bieden raadsleden denktraining zoals helder argumenteren, het verkrijgen van inzichten in waarden en hete beoordelen van raadsvoorstellen.

Meer informatie

We hebben in de afgelopen raadsperiode diverse instrumenten en informatiekaarten ontwikkeld, die nog steeds bruikbaar zijn, een overzicht:

Ook bieden we een ruim aanbod aan trainingen voor raadsleden.

Vragen?

Neem contact op met Dries Bartelink

dries@argumentenfabriek.nl
+31 6 204 89 745
Meer over Dries Bartelink