17 maart 2025

Wat gaat er mis bij de inzet van uitzendkrachten in de vleessector?

Werk

Te veel uitzendkrachten in de vleessector krijgen nog te maken met onzeker werk, slechte huisvesting en oneerlijk ontslag. Vooral arbeidsmigranten zijn kwetsbaar. Ondanks regelgeving en toezicht blijven misstanden bestaan. Toch ontbreekt een helder beeld van de omvang van het probleem. Cijfers over aantallen uitzendkrachten, misstanden en toezicht zijn gefragmenteerd en leiden tot discussie. Wat is eigenlijk een misstand? Wat zijn de belangrijkste factoren die bijdragen aan misstanden en wat zijn mogelijke oplossingen? Dit lees je in het onderzoek van De Argumentenfabriek en SEO in opdracht van de taskforce vleessector.

In opdracht van de taskforce vleessector brachten De Argumentenfabriek en SEO in beeld wat een misstand is en welke factoren bijdragen aan het ontstaan misstanden bij de inzet van uitzendkrachten in de roodvlees- en pluimveesector. En wat mogelijke oplossingen zijn. Het onderzoek laat zien dat misstanden ontstaan door een combinatie van factoren, zoals versnipperd toezicht en handhaving over verschillende instanties en de positie van werkgevers in de vlees- en uitzendsector ten opzichte van uitzendkrachten. Tegelijkertijd ontbreekt een eenduidig beeld van de omvang van het probleem, omdat cijfers over aantallen uitzendkrachten, toezicht en meldingen in de vleessector versnipperd en onvolledig zijn.

Om misstanden aan te pakken en te voorkomen is een samenhangende aanpak nodig van publieke en private partijen. De taskforce pleit voor een effectiever meldsysteem, betere samenwerking tussen toezichthouders en aanscherping van wetgeving en meer bevoegdheden voor toezichthouders. Ook een betere naleving van de cao’s in de vlees- en uitzendsector en voorlichting aan uitzendkrachten kunnen helpen om risico’s te verkleinen. Alleen met structurele maatregelen en heldere afspraken kan de vleessector zorgen voor eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden.

De inhoud van de publicatie is tot stand gekomen via interviews en denksessies met leden van de taskforce, bestaande uit de COV, NEPLUVI, ABU, NBBU, SNCU, SNA, SNF, Nederlandse Arbeidsinspectie en het ministerie van SZW. En interviews met maatschappelijke organisaties als FairWork, SOMO en vakbond FNV. SEO voerde de kwantitatieve analyse uit. De Argumentenfabriek bracht op basis van de interviews, denksessies en literatuuronderzoek de factoren en oplossingen in kaart. De minister van SZW, Eddy van Hijum, zond het onderzoek naar de Tweede Kamer.

Wat gaat er mis bij de inzet van uitzendkrachten in de vleessector?
Lees het onderzoek