07 april 2022

Door Franziska Lensen

Slimmer werken in de huisartsen­zorg

Zorg en welzijn

Het is druk in de huisartsenzorg. De telefoon staat roodgloeiend, roosters zijn moeilijk rond te krijgen en het werk stapelt op. De Menukaart Slimmer werken geeft medewerkers handvatten om de werkdruk in de eigen praktijk te lijf te gaan.

Door een stijgende zorgvraag en tekort aan personeel zitten zorgmedewerkers soms met de handen in het haar. Hoe kunnen we goede zorg blijven leveren en zelf vitaal blijven, terwijl de krapte de komende jaren zal voortduren? Op de Menukaart Slimmer werken staan tal van ideeën waar medewerkers zelf – met hun team – mee aan de slag kunnen. Alle ideeën zijn op korte termijn te realiseren en talrijk genoeg om iedere huisartsenpraktijk iets passends aan te reiken.

De Menukaart Slimmer werken is een initiatief van Stichting Gezondheidscentra Amsterdam Zuidoost & Diemen (GAZO). Zo’n vijftig medewerkers van acht gezondheidscentra deelden hun ideeën in vijf bijeenkomsten onder leiding van De Argumentenfabriek. Zowel huisartsen, doktersassistenten als praktijkondersteuners en praktijkmanagers deden mee. Samen zochten ze naar praktische antwoorden op vragen rond bijvoorbeeld communicatie, taakverdeling of planning. Op de Menukaart zijn al deze ideeën samengebracht.

De Menukaart helpt dus bij het behapbaar maken van het dagelijkse werk in de huisartsenpraktijk. Bovenliggende problemen zoals regeldruk, schurende stelsels en personeelstekort lossen we er niet mee op. Hiervoor zijn andere initiatieven zoals (Ont)Regel de zorg of Optimale zorg – Dappere Dokters. Ook is het belangrijk dat de huisartsen bestuurlijk sterk vertegenwoordigd zijn in de regio om tot goede samenwerkingsafspraken te komen.

Vragen?

Neem contact op met Franziska Lensen

franziska@argumentenfabriek.nl

Meer over Franziska Lensen