05 april 2018

Resultaat (Ont)Regel de Zorg: 62 schrappunten voor minder regels en meer zorg

In samenwerking met verzekeraars, beroepsverenigingen en toezichthouders, stelden medisch specialisten, huisartsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, apothekers, psychiaters en wijkverpleegkundigen heldere schrappunten op tijdens de schrapsessies. Deze schrapsessies zijn een onderdeel van (Ont)regel de zorg, een initiatief van Het Roer Moet Om (HRMO) en de VvAA.

Halveren
Met de overhandiging van de schrappunten aan de minister voor Medische Zorg, roepen zij het kabinet dringend op om de tijd die momenteel wordt besteed aan administratieve taken in de zorg, te halveren. Uit onderzoek van Denktank (Ont)Regel de Zorg bleek eind vorig jaar dat zorgverleners van de zeven onderzochte beroepsgroepen gemiddeld 40 procent van hun tijd kwijt zijn aan administratie. Hoogste tijd om daar wat aan te doen, want minder bureaucratie is meer tijd voor de patiënt, betogen de zorgverleners in een statement.

Voorkomen
Naast het schrappen van onnodige administratieve handelingen en regels, moeten deze ook worden voorkomen, vinden de zorgprofessionals. Dat kan alleen in samenwerking met de andere betrokken partijen in de zorg, zoals zorgverzekeraars, beroepsverenigingen en beleidsmakers in de zorg. Hierom staat bij elk schrappunt wat, welke partij gaat doen. Bekijk hier de schrappunten en de video’s en foto’s van de schrapsessies en overhandiging aan minister Bruins.

Volg alle ontwikkelingen via #OntRegelDeZorg en @OntRegelDeZorg.