20 april 2018

(Ont)Regel de Zorg pleit: Minder bureaucratie, meer tijd voor de patiënt

Het begon met een paar opstandige huisartsen. Ze wilden geen verplichte formulieren meer invullen waar ze het nut niet van inzagen..

Van het een kwam het ander. Nadat actiecomité Het Roer Moet Om succes had geboekt voor de huisartsen, organiseerden ze vorig jaar met VvAA de denktank (Ont)Regel de Zorg. Wij mochten het werk van de denktankers begeleiden en ontdekten dat zorgverleners door de bank genomen 40 procent van hun tijd aan administratie besteden.

Minister Bruins van Medische Zorg vond het daarop tijd voor actie. En in drie energieke series met schrapsessies wisten we zeven groepen zorgverleners, samen met verzekeraars, inspectie en andere belanghebbenden tot overeenstemming te laten komen over maar liefst 62 concrete schrappunten.

Tot vreugde van de zorgverleners heeft minister Bruins de schrappunten in dank aanvaard en is het nu tijd voor concrete actie. De hoeveelheid tijd die nu wordt besteed aan administratieve handelingen kan gehalveerd worden vinden de zorgverleners. Van 40% van de tijd die er nu aan wordt besteed, tot 20%. Bovendien moet voorkomen worden dat er nieuwe onnodige regels bij komen. Want wanneer er minder tijd opgaat aan administratieve handelingen, kan meer tijd worden besteed aan patiënten. De eerste stappen zijn gezet met deze conclusie. Er zijn al wat onnodige handelingen geschrapt door de werkzaamheden van denktank Het Roer Moet Om. Maar het is nog niet af.

De VvAA zet (Ont)Regel de Zorg nu nog eens extra in de spotlights met een landelijke campagne. Bekijk de pleidooien van verschillende zorgprofessionals hier. De Correspondent besteedde een uitgebreid artikel aan de strijd tegen administratieve lasten.

Meer weten?

Neem contact op met Kees Wessels.