07 september 2021

Door Nena Nilou

Nederland lijdt aan ernstige mentale verwaarlozing

Cultuur en media Zorg en welzijn

Nederland lijdt aan ernstige mentale verwaarlozing, stelt filosoof en psycholoog Kees Kraaijeveld in een aflevering van Brainwash Talks van HUMAN. We zijn rijker dan ooit, maar we lijden onder de modernisering. Er moet meer aandacht komen voor mentale veerkracht en mentale vooruitgang.

In deze aflevering van Brainwash blikt Kraaijeveld eerst terug op zijn jonge jaren als geneeskundestudent. Die studie was voor hem toen één grote deceptie en dit reageerde hij af op zijn medestudenten. Terugkijkend is hij verbaasd over de mentale onbeholpenheid die hij toen tentoonspreidde. “Onbeholpen als we zijn, weten we de meest paradijselijke plekjes nog om te toveren in een hel op aarde. Die onbeholpenheid is er niet alleen bij jullie thuis, of in mijn leven. Als je goed kijkt, is het een breed maatschappelijk probleem”, vertelt hij. 

Kees Kraaijeveld in Brainwash Talks (foto: Anna van Kooij)

Geen betekenisvol hoger doel 

Één op de vier Nederlanders raakt tijdens zijn leven mentaal ontregeld. Twee miljoen mensen gebruiken medicijnen voor psychische problemen als angst en depressie. Je ziet het vast in je omgeving: ruim een miljoen werkende mensen kampen jaarlijks met burn-out-verschijnselen. Nederlandse schoolkinderen zijn de minst gemotiveerde jongeren van de hele wereld, en de helft van de Nederlanders zegt geen betekenisvol hoger doel meer te hebben in het leven. Een psycholoog weet dan: dat is niet goed. Want als iets je veerkrachtig maakt, bij tegenslag, dan is het wel het hebben van een hoger doel.

Mentale vooruitgang

Dat moet anders. En het kan anders. Hoe? Nou, door als samenleving wél aandacht te gaan geven aan wat het allerbelangrijkste is. Door samen na te denken over de vraag hoe we een samenleving kunnen inrichten waarin wij, mensen, wél mentaal kunnen floreren. Hier heeft de denktank Mentale Vooruitgang de afgelopen anderhalf jaar goed over nagedacht. Het resultaat: het boek Mentale Vooruitgang.

Kijk de aflevering van Brainwash hier terug. Wil je meer weten over Mentale Vooruitgang? Bezoek dan eens www.mentalevooruitgang.nl.