05 juli 2022

Minder personeels­­tekort in de zorg door genees­middelen en vaccins

Zorg en welzijn

Het personeelstekort in de zorg is een groot en groeiend probleem. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen ontdekte dat het tekort met vele duizenden voltijdsbanen kan verminderen door tijdige en slimme toepassing van geneesmiddelen en vaccins. De Argumentenfabriek bracht de belangrijkste conclusies in kaart.

Verkleinen van het personeelstekort kan via verschillende wegen. Enerzijds kunnen we zorgen voor meer personeel door meer mensen aan te trekken en de uitstroom te beperken. Anderzijds kunnen we zorgen dat minder personeel nodig is om dezelfde kwaliteit zorg te leveren. De Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen (VIG) besloot met haar expertise deze tweede weg in te slaan. Samen met PwC Strategy& onderzocht VIG hoe geneesmiddelen en vaccins kunnen zorgen voor arbeidsbesparing van zorgpersoneel.

In een aantal gevallen is de arbeidsbesparing in de praktijk al aangetoond. Het gaat bijvoorbeeld om Covid-vaccinaties. Van een andere interventies heeft VIG de arbeidsbesparing voor het eerst onderzocht. Een voorbeeld is de slimme medicijndispenser waarmee patiënten geen zorgprofessional meer nodig hebben voor de toediening van medicatie. Totaal zorgen de onderzochte interventies voor een vermindering van het personeelstekort met 2.500 tot wel 4.500 voltijdsbanen. VIG wil aan de hand van dit onderzoek het gesprek aangaan met onder meer zorgaanbieders, zorginkopers en geneesmiddelen- en vaccinbedrijven. Samen met hen wil VIG de mogelijkheid benutten om simpelweg door tijdige en passende toepassing van geneesmiddelen en vaccins een groot maatschappelijk probleem aan te pakken.

Download hier de Informatiekaart over dit onderzoek, of lees hier het hele rapport.

Vragen?

Neem contact op met Lisanne van Eersel

lisanne@argumentenfabriek.nl
+316 27 13 1992
Meer over Lisanne van Eersel

Meer weten over onze zorgsector?

Bekijk onze Zorg en welzijn sectorpagina!