17 juli 2020

Jenny Kossen: “Ik bén de Fabriek, een beetje”

Jenny heeft ruim een decennium bij de Fabriek gewerkt, meer dan een vierde van haar leven. Wat zijn de hoogte- en dieptepunten geweest?

“Het leukste vond ik het samenwerken met collega’s op de Fabriek, dat je constant sámen dingen aan het creëren bent.” In een adem noemt Jenny de vele fabrieksuitjes die ze heeft meegemaakt, met als hoogtepunt de karaokebus van vorig jaar. Die vervoerde de fabriekers al zingend en dansend over de Veluwe. Inhoudelijk vindt ze het werken aan onderwijsprojecten het hoogtepunt. Het werk met de Netwerkschool en de Sterrenschool bijvoorbeeld. Bij de dieptepunten moet ze wat dieper nadenken. Dat heeft vooral te maken met persoonlijk leed bij collega’s en de huidige coronacrisis.

Op welk project is ze het meest trots?

“Platform Toekomst van Arbeid (PTA)”, zegt Jenny meteen. Met het Platform zijn vijf publicaties gemaakt waarbij de laatste, Investeren in mensen, is aangeboden aan minister Koolmees. Het doel van PTA is dat alle mensen in Nederland goed aan het werk kunnen. “Om dat te realiseren moeten we werken, leren en verzekeren anders inrichten.” Iets waar Jenny helemaal achter staat en waar ze jaren hard voor heeft gewerkt. Het was veel samenwerken met partijen actief in werken, leren en verzekeren. En (partijen laten) samenwerken, is nu precies waar Jenny zo goed in is.

In 12,5 jaar tijd is de Fabriek ongetwijfeld veranderd. Wat zijn de grootste ontwikkelingen geweest?

“Er is in die jaren zo veel veranderd, dat ik bijna niet meer weet wat er allemaal veranderd is.” Jenny’s blik is zacht wanneer ze zegt: “Ik bén de Fabriek, een beetje. Je groeit gewoon echt op met de organisatie. Dan weet je zelf bijna niet wat er precies veranderd is, totdat je opeens iets ziet van tien jaar geleden.” Ze noemt de eindeloze Excellijstjes in het begin, waar nu een mooi uren en CRM-systeem voor in de plaats is gekomen. Ook het aannamebeleid is inmiddels een stuk professioneler geworden: sollicitanten moeten nu een uitgebreid assessment doen. Wat gelijk is gebleven, vindt ze de bedrijfscultuur. “Ik was betrokken bij het creëren van de eerste versie van onze Cultuurkaart, en nu ook bij de laatste versie dit jaar. Ik vond onze afgelopen cultuursessie net zo leuk als de eerste.” De manier waarop de Fabriek heel gedetailleerd over haar eigen bedrijfscultuur wil nadenken, past heel erg bij de Fabriek volgens Jenny.

Wat is het belangrijkste, ook qua eigen ontwikkeling, dat ze bij de Fabriek heeft geleerd?

“De persoonlijke ontwikkeling was er zeker.” En dan vooral het groeien in zelfvertrouwen. In het begin vond ze het leiden van gesprekken nog reuze spannend. “Dan denk je, straks vragen ze iets waar ik geen antwoord op heb… Ik was dan heel blij wanneer Frank erbij was. Dat maakt me nu helemaal niets meer uit. Welk gesprek het ook is, ik kan altijd op een waardevolle manier een bijdrage leveren. Er zijn zo veel perspectieven rondom een bepaald vraagstuk, je moet het durven om de juiste vragen te stellen en je mening eventueel bij te stellen.”

Jenny wordt in augustus directeur van een basisschool. Een andere tak van sport. Wat neemt ze mee van de Fabriek?

“Ik ben toe aan een volgende stap, ik wil graag leiding gaan geven en meer de praktijk in.” Wat ik van de Fabriek meeneem is echt eindeloos, zegt ze vrolijk. Ze somt op: “Het werken met mind map software Freemind. Vergaderingen leiden. Ik kan nu leuke en informatieve stukjes schrijven. Ik heb geleerd progressiegericht te werken en te coachen. Ik heb een enorm netwerk opgebouwd.” Ook projectmanagement skills en echt goed luisteren en doorvragen komen aan bod.

Tot slot zegt ze: “Voor mij zijn Frank en Kees écht de constante factor geweest op de Fabriek al die tijd. Ik weet wel dat er veel is veranderd maar zo voelt het soms niet. Je verandert namelijk echt met elkaar mee over zo’n tijd.”

Jenny, we wensen je heel veel succes met je nieuwe baan en bedanken je enorm voor al je inzet al die jaren en de vele mooie momenten bij de Fabriek!