24 november 2017

Hoeveel tijd besteden zorgprofessionals aan administratie?

Tijd om de krachten te bundelen en het tij verder te keren, vond Het Roer Moet Om (HRMO). In samenwerking met VvAA ontstond de zorgbrede beweging (Ont)Regel de Zorg, die zich richt op het terugdringen van (onzinnige) administratie en registratie. Een van de instrumenten die zij hierbij inzetten is de denktank.

De denktank (Ont)Regel de Zorg gaf onder begeleiding van de Argumentenfabriek inzicht in de huidige tijdsbesteding van zes beroepsgroepen zorgprofessionals aan administratie, de aard van deze administratie en de mogelijkheden om de hoeveelheid aan administratie bestede tijd te verlagen. 

Dit resulteerde onder meer in zes ideaaltypische agenda’s die inzicht geven in de gemiddelde werkweek en inzicht in het aandeel administratie, deze zijn hieronder te bekijken.

Ook presenteerde de denktank gereedschap in de vorm van de Trechter van Verdunning en een Argumentenkaart. Deze helpen professionals te bepalen of een administratieve handeling wel of niet moet worden gedaan. 

Tijdens de Werkconferentie op 18 november werden de resultaten gepresenteerd aan onder andere Bruno Bruins, minister voor medische zorg.