15 november 2023

Gezamenlijke inzet op mentaal sterk werk is noodzaak

Werk

Werkgevers, werkenden, overheden en professionals moeten meer doen om de mentale kracht van werkend Nederland te vergroten. Het mentaal welzijn van mensen moet op het werk net zo belangrijk worden als de fysieke gezondheid. Hiervoor moeten werkgevers het mentaal welzijn van hun mensen topprioriteit maken, moeten arbodiensten meer werk maken van preventie, moeten zorgverleners arbeid écht als medicijn gaan zien en moet de Arbeidsinspectie strenger gaan handhaven bij organisaties die nog te weinig doen aan de ongezonde stress op de werkvloer.

Dit zijn enkele actiepunten die staan in het nieuwe boek ‘Mentale vooruitgang en werk’. Dit boek wordt vandaag gepresenteerd in Stadion Galgenwaard (Utrecht) met demissionair minister Karien van Gennip, tijdens de Week van de Werkstress. Het boek bevat veel bruikbare aanbevelingen die al direct in de komende kabinetsformatie relevant zijn, en waarmee Nederland verder kan bouwen aan mentaal sterk werk.

Gezamenlijke inzet op mentaal sterk werk is noodzaak. Eén op de vijf werknemers heeft last van burn-outklachten. Dat zijn 1,6 miljoen mensen. Burn-outklachten gaan over emotionele uitputting, vermoeidheid, of een leeg gevoel, gerelateerd aan werk of studie. Door te hoge werkstress zitten werknemers nu jaarlijks 11 miljoen dagen thuis. Dit blijkt uit de deze week verschenen Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van TNO en CBS. Mentale problemen zijn nu de belangrijkste reden van langdurig verzuim. Terwijl juist kwalitatief goed werk mensen kan helpen mentaal gezond en krachtig te blijven. Werk kan voor mensen met mentale problemen zelfs een heilzaam medicijn zijn. Dit gaat niet vanzelf. Mentaal sterk werk begint bij een mentaal gezonde werkomgeving, met een goede kwaliteit van werk en goede onderlinge relaties.

Het boek is het resultaat van de Denktank Mentale Vooruitgang en Werk. Dit is een groep van organisaties die juni 2022 de krachten heeft gebundeld met als doel de mentale kracht van werkend Nederland te vergroten.

Vragen?

Neem contact op met Petra van de Goorbergh

petra@argumentenfabriek.nl
+31 651111415
Meer over Petra van de Goorbergh

In het boek schetst de denktank een hoopgevend beeld van hoe ‘mentaal sterk werk’ eruit kan zien.  De denktank kijkt vooruit naar 2050. En beschrijft hoe het nú is gesteld met de mentale staat van werkend Nederland. De denktank schetst het hele ‘veld van werk en gezondheid’, van werkgever tot (zorg)verzekeraar en van arbodienst tot huisarts. In overzichtelijke actiekaarten staat wat organisaties kunnen doen en laten om samen de mentale kracht van werkend Nederland te vergroten. Voor werkenden heeft de denktank een inspirerende Mentale Schijf van Vijf voor Werkenden ontworpen.

Dit boek is het derde in een serie over de mentale vooruitgang van Nederland. Mentale vooruitgang biedt een nieuwe kijk op hoe we Nederland beter en sterker kunnen maken. De afgelopen decennia stond hierin de economische groei voorop. Maar ondanks onze materiële voorspoed, gaat het mentaal niet goed met ons. Dat we meer aandacht moeten schenken aan de mentale kracht van mensen en van de samenleving is evident. Voor werkelijke werkstijlverandering hebben we heel werkend Nederland nodig. Er is veel te doen. Met dit boek in de hand kan iedereen vandaag nog aan de slag.

Zie voor meer informatie www.mentalevooruitgang.nl.

Bestel het boek ook op bol.com
bol.com

Partners van de denktank

Nieuwsgierig naar de denktank?

Bekijk de webpagina