12 maart 2018

De schijf van vijf voor mentale leefstijlverandering

“Negatief, angstig en zorgelijk typeren onze mentaliteit, al decennia”. Maar om hier iets eraan doen, dat zijn we niet gewend. Tijd voor verandering dus. Het bruto nationaal geluk moet centraal komen te staan, betoogt Kees Kraaijeveld. Maar hoe kunnen we onze mentaliteit verbeteren en de pessimist in ons laten varen?

De positieve psychologie geeft vijf aanknopingspunten. Aandacht geven aan deze vijf aspecten leidt tot meer geluk en mentaal vitalere mensen. Het eerste aanknopingspunt is emoties. We moeten simpelweg meer positieve emoties ervaren. Een tweede punt is betrokkenheid, het intrinsiek gemotiveerd, enthousiast en betrokken zijn bij wat we doen.

Een derde aandachtspunt zijn sociale contacten en relaties van goede kwaliteit. Ten vierde is het belangrijk dat we betekenisvol bezig zijn. En tot slot, nummer vijf, is dat we dat we goed kunnen presteren. Gezond presteren – zonder ten onder te gaan aan prestatiedruk – is een mentale vaardigheid.

Wil je meer weten over deze ingrediënten en hoe we onze mentale fitheid kunnen verbeteren? Lees dan het volledige artikel van Kees Kraaijeveld in de Volkskrant. Dit artikel in de Volkskrant was de aanleiding voor het oprichten van de Denktank Mentale Vooruitgang. De Denktank Mentale Vooruitgang werkt aan een samenleving waarin mensen mentaal kunnen floreren. Met deze denktank denken we na over hoe mentale vooruitgang eruit kan zien en wat de mentale kracht van mensen, gezinnen, bedrijven en maatschappij kan vergroten.

Kees Kraaijeveld is psycholoog, filosoof, publicist en oprichter van De Argumentenfabriek. Hij schreef samen met Suzanne Weusten het boek Nooit meer de weg kwijt in je brein. De gids voor helder denken.