01 oktober 2018

De complexiteit van de ouderenzorg ontward

De ouderenzorg is de afgelopen jaren flink veranderd: de zorg is meer vanuit de gemeente en de burger geregeld, en minder vanuit de Rijksoverheid. Allerlei complexe regels maken dat mensen het lastig vinden om de ouderenzorg te begrijpen. Dat geldt voor ouderen zelf en mantelzorgers, maar ook voor huisartsen, verpleegkundigen en beleidsadviseurs.

‘We zijn ervan overtuigd dat inzicht bieden in hoe de ouderenzorg in elkaar zit, bijdraagt aan goede zorg en ondersteuning,’ leggen auteurs Kees Wessels en Kees Kraaijeveld uit in de introductie van het boek Zó werkt de ouderenzorg. En daar is het boek dan ook precies voor bedoeld: Het ophelderen van de complexiteit van de ouderenzorg door deze duidelijk in beeld te zetten. Want wanneer we weten wat er speelt, kunnen we de zorg ook verbeteren.

Bijvoorbeeld: we brengen in kaart van welke soort zorg ouderen het meest gebruik maken. Deze informatie kunnen beleidsmakers gebruiken om zorg nog beter af te stemmen op de behoefte van ouderen. Bovendien hebben we in kaart gebracht wie wat doet in de zorg, zodat het voor ouderen en mantelzorgers weer duidelijk is bij wie ze met welke vragen moeten zijn.

Het is een begin, want het boek zet alleen de Nederlandse ouderenzorg in kaart, terwijl vandaag over de hele wereld ouderen centraal staan. Maar het is wel een tastbaar en handzaam begin, waar we vandaag nog mee aan de slag kunnen.

Je eigen exemplaar voor op je bureau? Je kan het boek Zó werkt de ouderenzorg hier bestellen. 

Meer informatie over de (ouderen)zorg in Nederland kun je in deze web-app van Platform Zó werkt de zorg vinden