24 mei 2018

Beoordelingskaart helpt raadslid beter en sneller te oordelen over raadsvoorstellen

Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart zijn in 335 gemeenten nieuwe gemeenteraadsleden gestart. Een raadslid beoordeelt in één termijn honderden raadsvoorstellen. Welk voorstel ga je wel lezen, en wat laat je aan anderen? Hoe toets je of een voorstel volledig is en hoe kom je tot een afgewogen oordeel over een voorstel? Voor de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden maakten we een Beoordelingskaart voor raadsvoorstellen. Deze kaart toont in drie stappen welke vragen een raadslid zich kan stellen bij het beoordelen van een raadsvoorstel.

De Beoordelingskaart is een fijne denkhulp waarmee raadsleden beter en sneller hun werk kunnen doen. Leden van een presidium kunnen de kaart gebruiken om snel te toetsen of een raadsvoorstel rijp is voor behandeling in de raad. De kaart helpt verder griffiemedewerkers om bestaande modellen voor raadsvoorstellen te verbeteren. En tenslotte kunnen ambtenaren de kaart gebruiken om betere leesbare en meer volledige raadsvoorstellen te maken.

Ben jij raadslid, griffiemedewerker of gemeenteambtenaar? Zet de kaart dan op je iPad of computer en deel hem met collega’s. Zo versterken we samen onze lokale democratie.

Download de kaart hier.

Meer weten? Neem contact op met Dries Bartelink, Chef Openbaar Bestuur bij De Argumentenfabriek.