Denktank

Denktank Nederland 2040: een toekomstbeeld

Een inspirerend toekomstbeeld voor Nederland in 2040: dat is de missie van de Denktank. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft samen met De Argumentenfabriek het initiatief genomen de Denktank bij elkaar te brengen en Nederland te voorzien van een inspirerend toekomstbeeld: een nieuw verhaal voor Nederland.

Of het nu gaat om woningbouw, arbeidsmarkt, klimaat, stikstof, migratie of sociale zekerheid: vele grote vragen hebben nu allemaal onze aandacht nodig. Nederland snakt naar een nieuw verhaal waarmee we deze grote vragen in samenhang kunnen beantwoorden. Het gebrek aan een gezamenlijk toekomstbeeld is één van de redenen waarom noodzakelijk en daadkrachtig beleid nu voortdurend wordt vooruitgeschoven.

Deze maatschappelijke vraagstukken raken alle inwoners van ons land. Gemeenten voelen zich als eerste overheid dan ook (mede)verantwoordelijk voor de concrete gedachtevorming over de toekomst van Nederland. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft daarom samen met De Argumentenfabriek het initiatief genomen deze Denktank bij elkaar te brengen en Nederland te voorzien van een inspirerend toekomstbeeld: een nieuw verhaal voor Nederland.

In Fase 1, van oktober 2022 tot juni 2023, ontwikkelt de Denktank en tientallen andere deskundigen een concept-toekomstbeeld van Nederland in 2040. Dit wordt vastgelegd in een eerste concept ‘Atlas Nederland 2040’. Deze atlas verbeeldt hoe Nederland er in 2040 bij kan liggen, míts we nu de juiste politieke denk- en daadkracht weten te mobiliseren.

Op de LinkedIn pagina van de Denktank worden regelmatig artikelen geplaatst met de resultaten van het denkwerk en hier kun je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen.

Bezoek de website van de Denktank

Hier vind je alle deelnemers en meer informatie over de fases