De Gevolgenscan is onderdeel van het Beleidskompas, de nieuwe centrale werkwijze voor het maken van beleid bij de rijksoverheid. Met deze scan kunnen beleidsmakers op een systematische manier onderzoeken wat de mogelijke gewenste én ongewenste gevolgen kunnen zijn van nieuw beleid. Doel van deze stap is dat mens, maatschappij en milieu bij het uitvoeren van het nieuwe beleid niet worden geraakt door onvoorziene gevolgen. De Gevolgenscan helpt beleidsmakers ook de relatie te leggen tussen de mogelijke gevolgen van beleidsopties, brede welvaart en de Sustainable Development Goals (SDG’s) van de Verenigde Naties.
De Gevolgenscan is niet alleen een nuttig voor beleidsmakers bij de rijksoverheid. Ook strategen, adviseurs en beleidsmakers bij decentrale overheden of bij (andere) publieke én private organisaties kunnen de scan gebruiken om beter zicht te krijgen op de mogelijke doorwerking van hun plannen.
In de Gevolgenscan staan 58 vragen, onderverdeeld in de drie hoofdthema’s: Mens, Maatschappij en Milieu. Door de vragen samen met mensen met uiteenlopende expertises en ervaringen te beantwoorden, krijgt de opsteller van het plan of het beleid een beter beeld van mogelijke gevolgen van het voorgenomen beleid
De Gevolgenscan vind je hier.
Je kunt de antwoorden op de vragen uit de Gevolgenscan invullen op deze Invulkaart.