Meerjarenstrategie 2025–2030: Toezicht met maatschappelijke impact
Het medialandschap verandert snel. Traditionele media verliezen terrein, terwijl sociale media en videoplatforms steeds dominanter worden. Tegelijkertijd groeit de maatschappelijke bezorgdheid over de betrouwbaarheid van informatie, de invloed van grote techbedrijven en de bescherming van jongeren online. Hoe blijft het toezicht op media effectief in deze dynamische omgeving?
Maatschappelijk debat
De rol van media in onze democratie staat onder druk. Voorstanders van strenger toezicht wijzen op het belang van betrouwbare informatie, een sterke publieke omroep en bescherming van kwetsbare groepen. Tegelijkertijd klinkt de roep om ruimte voor innovatie en diversiteit in het medialandschap. Met deze strategie, die De Argumentenfabriek en het CvdM samen hebben opgesteld, spelen we in op deze ontwikkelingen. De strategie vormt de basis voor het toezicht in de periode 2025–2030.
Focusthema’s
In de komende vijf jaar richt het Commissariaat zich op drie centrale thema’s.
- Robuuste nieuwsvoorziening: Het Commissariaat bevordert de zichtbaarheid van pluriforme en onafhankelijke journalistiek, ook op digitale platforms.
- Goed functionerende publieke media: Er wordt ingezet op een toekomstbestendige publieke omroep, op lokaal, regionaal en landelijk niveau.
- Veilige online omgeving voor jongeren: Jongeren moeten beschermd worden tegen schadelijke content en oneigenlijke commerciële beïnvloeding op sociale media en videoplatforms.
Tastbaar resultaat
Een concreet voorbeeld van dit laatste focusthema is de uitbreiding van het toezicht op influencers. Vanaf maandag 16 juni 2025 vallen ook kleinere video-uploaders onder de regels van het Commissariaat voor de Media. Daarmee wordt onder meer geëist dat reclame in video’s duidelijk herkenbaar is en dat er rekening wordt gehouden met minderjarige kijkers. Deze stap sluit direct aan bij de ambitie om jongeren online beter te beschermen.