20 november 2023

Door Nena Nilou

Wel of niet stemmen voor de Tweede Kamer?

Openbaar bestuur

Van 1917 tot 1970 gold in Nederland een opkomstplicht bij verkiezingen. Na de afschaffing hiervan heeft de opkomst tussen de 73 en 88% geschommeld; voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 was dit 79%. We hebben in Nederland dus nog altijd meer wel-stemmers dan niet-stemmers. Waarom stemmen mensen niet, of juist wel?

Op de Argumentenkaart Tweede Kamerverkiezingen 2023 vind je een helder overzicht met argumenten voor en tegen. Met deze kaart kan iedereen snel een goed onderbouwde afweging maken. Bovendien geeft het inzicht in de beweegredenen van anderen. Zo zal de één gevoelig zijn voor het argument: “Ik wil voorkomen dat ik achteraf baal van de uitslag en spijt krijg dat ik niet heb gestemd”. Terwijl een ander niet gaat stemmen met het argument: “Mijn vertrouwen in politici en overheden is laag zoals door de toeslagenaffaire en de stikstofaanpak”.

Een heel klein aantal van de mensen dat komt stemmen, brengt een blanco stem uit. Dit is ook een manier om in feite niet te stemmen, maar wel mee te tellen voor de opkomst. Vaak wordt dit uit protest gedaan.

Deze Argumentenkaart Tweede Kamerverkiezingen is een herziene versie van een eerdere Argumentenkaart uit 2021 en is gemaakt op basis van een denksessie met deskundigen, interviews, literatuuronderzoek en eerdere Argumentenkaarten.

Vragen?

Neem contact op met Dries Bartelink

dries@argumentenfabriek.nl
+31 6 204 89 745
Meer over Dries Bartelink