27 maart 2023

Tientallen oplossingen voor personeelstekort in zorg

Zorg en welzijn

De zorg kan tienduizenden voltijdsbanen besparen. Dit kan door zorgmedewerkers meer vertrouwen te geven, de arbeidsproductiviteit te verhogen, de administratieve lastendruk te verlagen, geneesmiddelen slimmer in te zetten, meer technologie te gebruiken en contracten met meer uren aan te bieden. In de Gids ‘Oplossingen voor het tekort aan medewerkers in de zorg’ van Platform Zó werkt de zorg staan de belangrijkste oplossingen gebundeld, afkomstig uit zes rapporten. Zodat iedereen ermee aan de slag kan.

Rode draad in de zes onderzoeken is: maak scherpere keuzes in de zorg en bereid de maatschappij voor op andere tijden. Door de stijgende vraag naar zorg en een amper groeiende arbeidsmarkt, kunnen we niet langer zorg blijven bieden zoals we het nu doen. De Gids schetst eerst de belangrijkste ontwikkelingen en prognoses voor de arbeidsmarkt in de zorg. Hierna komen per rapport de voorgestelde oplossingen aan bod. Bij sommige oplossingen is direct doorgerekend hoeveel banen dit kan besparen.Divers mogelijk beeld
De zes rapporten zijn uitgekozen om een zo divers mogelijk beeld te geven. Het gaat onder meer om brede analyses en oplossingen van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Sociaal Economische Raad (SER). Andere rapporten belichten deelonderwerpen als ouderenzorg, geneesmiddelenzorg, technologische innovatie of arbeidsproductiviteit.

Benieuwd naar de verschillende oplossingen en hoeveel voltijdsbanen er zijn te besparen? De Gids ‘Oplossingen voor het tekort aan medewerkers in de zorg’ is voor iedereen gratis beschikbaar en hier te bekijken of te downloaden.