15 februari 2021

Door Nena Nilou

Naar een circulaire keten van plastic verpakkingen in 2025

Duurzaamheid

Om de verschillende partijen inzicht te geven in deze complexe materie, hebben wij met het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) een zogenoemde Informatiekaart gemaakt: Towards Circularity of Flexible Plastic Packaging in 2025. Deze Engelstalige Informatiekaart werd op 11 februari gelanceerd tijdens de digitale Verdiepingsbijeenkomst van het KIDV over flexibele kunststof verpakkingen. Het opstellen van deze kaart was een initiatief van de bedrijven uit de Community of Practice Laminaatverpakkingen van het KIDV. Deelnemers aan deze CoP zijn FrieslandCampina, Intersnack, Jacobs Douwe Egberts, Mars Wrigley, PepsiCo en Unilever. De kaart laat helder zien waarom de productieketen van flexibele plastic verpakkingen circulair moet worden hoe dit kan worden bereikt.

Weinig voedselverspilling 

Voor het KIDV staat vast dat – om flexibele kunststof verpakkingen circulair te maken – aanpassingen nodig zijn bij het inzamelen, sorteren en recyclen hiervan. De zogenaamde laminaatverpakkingen (denk bijvoorbeeld aan chipszakken) hebben een aantal grote voordelen: ze hebben een relatief lage milieu-impact en ze beschermen hun inhoud zo goed, dat er weinig voedsel verspild hoeft te worden. Het grote nadeel is echter dat de verpakkingen nog niet recyclebaar zijn. “Er zijn al wel stappen gezet om de verpakkingen ‘circulair inzetbaar’ te maken, maar nu moet de hele keten in beweging komen”, aldus Niels van Marle en Gijs Langeveld, de KIDV-projectleiders van de CoP Laminaatverpakkingen.

Volgens het KIDV moeten de ketenpartners gezamenlijk een keuze maken voor de route naar een circulaire keten. Van Marle: “Ze hebben uiteenlopende belangen, die elkaar soms raken maar vaak ook botsen. Wij zoeken de beste manier om deze belangen uit te lijnen en de partijen te begeleiden. De Informatiekaart helpt daarbij. Het is een kaart met duidelijke en concrete informatie, als basis voor de dialoog tussen de ketenpartners om daarmee de ketenbeweging daadwerkelijk op gang te brengen.”

Meer weten?

Neem dan contact op met Talitha KoekLees hier het artikel over deze Informatiekaart op de website van het KIDV.